Изоставаме значително в развитието на иновациите

Пропастта между богатите и бедни държави по отношение на иновациите все по-заплашително се увеличава. Според доклад, разпространен по време наСветовния икономически форум, заедно с Гърция и Румъния страната ни се подрежда на дъното поконкурентоспособност в Европейския съюз (ЕС).Генералният секретар на Европейската комисияКатрин Дейпризова държавите-членки да не се самоуспокояват след като преживяха най-сериозната финансова криза, а да продължават да се стремяткъм подобрения.

В челните позиции продължават да са Великобритания, Белгия и Франция, запазвайки местата си в класацията спрямо тези от 2012 година. Най-новият член на съюза – Хърватия – е на 24-то място. Малта се мести цели четири позиции и от 18-о застава на 14-о тази година. Въпреки някои положителни размествания обаче страните от ЕС продължават да изостават от САЩ, Канада и Япония по иновации.

Европейският съюз не е могъл да преодолееразличията между страните членкии други напреднали икономики като САЩ, се съобщава още в доклада. „Не е достатъчно да си първи в Европа, ако не си първи в света“, заяви Дей на пресконференция в Брюксел.

Световният икономически форум критикува сериозно Общността, че не създава благоприятна среда за младите предприемачи, отчасти заради тежките законови разпоредби и по-малко конкурентните пазари. Макар някои страни от ЕС, като северните, да са конкурентни на САЩ, Канада и Япония, Евросъюзът като цяло изостава в световен мащаб, забавян от страните, засегнати най-сериозно от финансовата криза, допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *