Изплащат евросубсидиите за фермерите за 2009-а след 1 декември

Парите от европейските субсидии за 2009 година за животновъдите ще започнат да се изплащат след 1 декември тази година. Това каза министърът на земеделието Валери Цветанов пред протестиращите пред аграрното министерство близо 100 млекопроизводители.

Протестиращите фермери изразиха недоволството си от късната дата, но министър Цветанов ги увери, че ще се правят опити средствата да бъдат преведени по-рано, така както се случи в края на 2008 година.

Колкото до субсидиите за миналата година, министърът Цветанов заяви, че за близо три месеца на фермерите вече са изплатени над 80 на сто или 400 млн. лв.

Цветанов допълни, че на срещата с премиера Станишев и браншовиците от земеделския сектор по-рано, се били обсъждани темите за понижаване на ДДС на хранителните продукти, старта на идентификационната система, качеството на храните и етикетите върху продуктите. Земеделският министър отказа да коментира защо на срещата с премиера не е бил поканен Андриян Цаконски, председател на Асоциацията на млекопроизводителите. На разговорите с премиера обаче е присъствал Бойко Синапов, лидер на животновъдите от Южна България. Присъствал е и председателят на Млечния борд Димитър Зоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *