Изправиха пред съда румънски петролен бос

Букурещ. Съдебният процес срещу шефа на румънската „Ромпетрол“ Дину Патричиу започна вчера, но веднага бе отложен с един месец, предаде АФП. Петролният бос е обвинен в измами, укриване на данъци и борсови манипулации. Освен него обвиняеми по процеса са още 11 души.

След кратко съдебно заседание вчера съдията реши да отложи процеса за 1 ноември. Мотивът бе искането на няколко от обвиняемите да им бъде дадено повече време да подготвят защитата си.

Най-тежкото обвинение срещу 55-годишния Патричиу е в присвояване на $85 млн. дълг, върнат от Либия. Според прокурорите тези пари трябва да бъдат върнати на държавата, защото са дадени на „Ромпетрол“, когато тя все още е била държавна компания. В случая са замесени няколко водещи политици, бизнесмени и журналисти. Сред обвиняемите по делото са председателят и двама зам.-председатели на Комисията за ценни книжа, бивш министър на комуникациите и журналист. Самият Патричиу, който е един от най-богатите румънци със състояние от $450 млн., твърди, че разследването срещу него е политическо мотивирано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *