Изпуснахме ли златното време да си извадим документите за работа?

Всеки ден някой по форумите пише как българите имат проблеми с ваденето надокументи в Лондон. Или как може всеки сам без да ползва услугите на счетоводители с или без кавички да се справи сам. Няма лошо всеки да опита да получи своите 10 минути слава, но съм силно притеснен, че ще се справи сам точно в този момент.

Проблемите с документите за работа имат всички новодошли в страната. И не само новодошлите. Проблемите ни като българи, живеещи тук в тази насока се увеличават с всеки изминал ден. Официално имаме всички права на европейци тук, неофициално се издигат нови стени и бариери пред българите.

Започва се още с откриването на банкова сметка на новодошлите в Англия и Лондон. Преди 1 октомври тази година откривахмебанкова сметкасамо с налични валидни паспорт и лична карта, а след тази дата вече се изисква задължително доказателство за адрес. То и преди се изискваше, но не чак толкова настойчиво от банките.

Ако новодошлият имигрант си е намерилквартира при българи, които не желаят да се знае, че такъв човек пребивава на адреса поради факта, че взимат помощи или поради просто нежелание да му се помогне, то този новодошъл имигрант най-вероятно няма да може да ползва адреса за вадене на документи и за банкова сметка, съответно няма да получи договор за наем или сметка на негово име, което автоматично е равно вече на невъзможност за откриване на банкова сметка и почти сигурен отказ за иншурънс.

Ако новодошлия имигрант иска да започне подготовката си заNI Numberпо написаното във форумите, ще се изправи пред бурни води на много бурно море, с много немотивирани и често смехотворни откази. Ако си избере неправилния съветник- също. Ако избере съветите на градски, селски, познати и близки- с голям процент мога да твърдя, че резултата ще е недобър.

От 28 октомври 2013 се променят правилата затеста за натурализация, все още няма пълна информация в каква светлина са промените.

Готвят се промени за подмяната на шофьорските книжки и вдигане на глобата за наемане на нелегални имигранти от 10000 на 20000 лири. Ще се изисква от всеки наемодател да проверява имиграционния статут на всеки наемател, ако не го направи, ще последва глоба от 3000 лири.

Нямам за цел в тази статия да давам каквото и да е мнение за ваденето на документи в настоящия момент, а само да споделя наблюденията си по проблемите ни в тази насока към днешна дата вЛондон.

От 1 януари 2014пазара на трудатрябва да се отвори за българите, но още няма официално съобщение на сайта наUKBAза отпадането на жълтите и сини карти, както се появи такова 4 месеца преди тази дата съобщение за отпадането на схемата за селскостопанските работници в Англия. Леко съм притеснен от липсата на такава официална информация, но нека външния ни министър или посланика ни да си свършат работата и да я изискат, ако желаят.

Ще важат ли жълтите и сини карти, няма ли да важат? Ще можем ли да работим свободно, както всички останали европейци в Англия като емплой само спаспорти NI Number след 1 януари? Не съм чул или разбрал оторизираните български институции да са запитали какви ще са новите условия, или да сме получили информация поне на сайта на посолството.

Всеки ден британската преса продължава да ни залива със статии срещу отварянето напазара на трудаот 1 януари 2014 за българите и румънците, четем почти всеки ден изказвания на политици или резултати от изследвания за последиците от очакваната голямаимигрантска вълна. Постоянно се чертаят апокалиптични картини за ордите гладни българи и румънци. Много рядко се чува добра дума за нас, вследствие на което можем да усетим на гърба си отношението на обикновените британци към нас, само като чуят или разберат, че сме българи.

Крайно време е българската дипломация да направи нещо за нас, българите в Англия и да ни информира какво следва за нас след 1 януари 2014.

И накрая-свърши ли златното време за вадене на документи за работа в Лондон?

Според мен- не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *