Изпуснахме € 100 млн. за пощите от Брюксел

София. „Уникален европейски проект за 100 млн. евро е бил проспан по време на управлението на новата тройна коалиция“, съобщиха за „Стандарт“ високопоставени източници от „Дондуков“ 1.

Става дума за европари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В края на 2012 г. тогавашният министър на транспорта Ивайло Московски и негов екип изготвили проект, чрез който пощите да станат информационен център на селската програма на България като бенефициент, научи „Стандарт“ от източници в белгийската столица.

Още по времето на управлението на първия кабинет „Борисов“ премиерът и транспортният министър са получили уверение, че Европа ще отпусне средства за проекта. Миналата есен „Български пощи“ бяха почти пред фалит, а съдбата на над 15 000 души, които работят там, беше неясна. Със средствата от Европа тези служители щяха да получат и увеличение на заплатите си, обясниха служители в Брюксел.

Идеята на Московски била именно „Български пощи“ до усвоят средствата, тъй като имат представители и сгради във всяко населено място на България и така програмата ще достига до всеки нашенец, каквато е целта на проекта. В него е включен и широколентов интернет до всяко населено място в България, което бе предвидено и в управленската програма на ГЕРБ. След оставката на Бойко Борисов на 20 февруари 2013 г. обаче проектът е останал в историята. Служителите на български пощи се надяват сега той да се възстанови, за което Ивайло Московски и премиерът Бойко Борисов ще се опитат отново да лобират в Брюксел.

За предишния програмен период 2007 – 2013 г. проекти се одобряват до края на 2013-а и се изпълняват до края на 2015-а, така че България ще може да кандидатства за следващия програмен период, за да стабилизира дружеството. „Ще направим всичко възможно да възстановим проекта. Това е нещо, което ще помогне много на дружеството. В последно време го ударихме само на молба към Брюксел, но има ефект и това е най важното“, заяви за „Стандарт“ премиерът Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *