Израелски акционер в Лев Инс е привикван в ДАНС по настояване на премиера

Сървърите на компанията бяха иззети, а централният офис запечатан малко след ареста на бившата барета Алексей Петров миналата година. Шнайдър заяви, че Йовчев е разговарял с него по настояване на премиера Бойко Борисов, а отправеното послание е компанията да не участва в политическия живот в България и да не финансира определени медии, ако иска да запази бизнеса си.
„Бяха ми подхвърлени няколко имена, но аз не ги помня, защото те не ми говориха нищо”, допълни Шнайдер. Той описа срещата като „съвсем официална” и на нея са присъствали и високопоставени представители на израелското посолство, но не се е водил протокол. Срещата се е провела една година след запечатването на централния офис на дружеството. „Не смятам, че имената на участниците са от такова значение, както Лев Инс”, допълни Шнайдер.
Достъпът на компанията до класифицирана информация не е подновен и на компанията не е обяснено защо. Изпълнителният директор на компанията Стефан Софиянски заяви, че „Българското контраразузнаване се зае да фалира Лев Инс”, заяв Софиянски. Според него компанията е била трета по големина в бранша и евентуалният й фалит би застрашил финансовата сигурност на държавата.
Софиянски допълни, че проверките на данъчните и на комисията за финансов надзор са започнали, след като са оповестени в медиите. По този начин се създавала обществена нагласа, че има нещо нередно, а всъщност в компанията не са открити сериозни нарушения. 3,5 млн. лева са санкциите, наложени на „Лев Инс” от изземването на сърварите им миналата година до днес.
Софиянски заяви, че въпреки тежкото положение на компанията, през 2010 г. тя е спечелила повече обществени поръчки, отколкото през 2009 г., когато е била трета в сектора. Компанията е завела дело за връщане на сърварите й. Множество жалби и сигнали са входирани до главния прокурор и Висшия съдебен съвет, но те са оставени без отговор.
Компанията е наела една от водещите адвокатски фирми в Израел и ще заведе иск срещу българските власти за 30 млн. лева заради загубите, които компанията е понесла през последната година.
За незаконното, според Лев Инс, отнемане на информация от компанията е сезирано и българското представителство на Европейската комисия. Въпреки загубите на компанията, Лев Инс остава първа по „Гражданска отговорност” и смята да пусне нови застрахователни продуки, свързани със здравните услуги.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *