Изследователи на ДНК печелят Нобеловата награда за химия

Шведът Томаш Линдал, американецът Пол Модрич и турчинът Азиз Санджар са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за химия. Тримата са отличени за изследванията си на механизмите, по които клетките възстановяват ДНК и съхраняват генетичната информация, обяви Нобеловият комитет в Стокхолм.

Детайлното разбиране на уврежданията в ДНК помага за революционизирането на лечението на раковите заболявания, тъй като изследователите могат да разработят нови медикаменти, насочени към специфични молекулярни пътища, които туморните клетки използват за размножаването си. Линдал, Модрич и Санджар получават наградата за „механичните изследвания на възстановяването на ДНК“. Работата им чертае карта на това как клетките възстановяват дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), за да предотвратят появата на увреждащи грешки в генетичната информация. При много от формите на рак една или повече от тези системи за възстановяване е увредена.

„Работата им дава фундаментални познания как функционират живите клетки и се използва например за разработването на нови медикаменти за третиране на рака“, посочват от Шведската кралска академия на науките.

Всеки ден в генома на дадена клетка се случват хиляди промени, които са резултат от спонтанни изменения и увреждания, причинени от радиация, свободни радикали и канцерогенни вещества, но въпреки това ДНК остава удивително непокътната. За да запазят генетичния материал от разпадане, редица молекулярни процеси наблюдават и поправят ДНК – именно тези процеси изследват и картографират в работата си тримата учени.

Томаш Линдал е изследовател в института „Франсис Крик“ и лабораторията „Клеър хол“ във Великобритания. Роденият в Турция Азиз Санджар има турско и американско гражданство, като понастоящем живее в САЩ и е професор в Университета на Северна Каролина в Чапъл хил. Пол Модрич е изследовател в медицинския институт „Хауърд Хюз“ и Медицинското училище към университета „Дюк“ в Дърам, Северна Каролина, САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *