Изтеглиха телешко за $ 280 млн. от пазара в САЩ

Министерството на селското стопанство на САЩ (USDA) нареди да бъдат изтеглени почти 65 хил. тона (64900000 килограма) телешко месо от пазара, съобщи BBC. Това е най-мащабната подобна мярка в историята на американския пазар, която се дължи на нарушаване правилата за ветеринарна инспекция на добитъка, по-голямата част от който идва от Калифорния.
Според министерството, рисковете за здравето на населението са минимални. Повечето от месото е закупено за училищата и други федерални програми за изхранване. Друга част щяла да отиде във веригите за бързо хранене. Има и подозрения за жестоко отношение с животните.

Телешкото замразено месо, което USDA спира, е произведено до 1 февруари 2006 г. от компанията Westland/Hallmark Meat Co. Обявеното за некачествено месо по груби изчисления струва около $ 280млн. Само че се оказва, че по-голямата част от месото под забрана вече е продадено и изядено.

Според USDA забраненото месо е от клас 2 – тоест има ограничена вероятност продуктът да навреди на здравето при консумация. „Не мислим, че има риск, но трябва да предприемем това действие“, твърди представител на властите. Служителите на министерството са разбрали, че компанията произвела месото не е била редовна в извършваните проверки на добитъка.

Животните са нямали възможност да се движат свободно, преди да ги вкарат в кланицата. Подобни обездвижени телета са под реална заплаха от зараза с E. coli, салмонела или луда крава, тъй като имунната им система е по-слаба, а имат и по-голям контакт с фекалиите си отколкото животните, които имат възможността да се движат.

Тези животни или трябва да бъдат извадени от хранителната верига, или месото им да минава през по-задълбочени изследвания след кланицата.

Дейността на компанията е спряна след разпространен видеоклип от Humane Society of America. На видеото могат да се видят недъгави и болни животни, които са ръгани с остриета на самотоварачи, ритани, удряни с електрошокове, пръскани с вода под високо налягане – от персонала.

В петък двама служители са били осъдени за жестокост с животни, разследването продължава. Компанията твърди, че вече са взети мерки, гарантиращи хуманното отношение към животните (handle animals humanely) от страна на всички служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *