Източвали ВМЗ, източвали… Шефовете на съд

Образувано е дело срещу длъжностни лица от ВМЗ ЕАД за злоупотреба със служебното им положение в периода 2006-7-8 г. Разследват се началници на най-високо ниво, включително бивши директори и членове на борда на директорите. Те ще отговарят пред закона за превишаване на правата им с цел да набавят имотна вреда по чл. 282 от НК.
До делото се стигна след проверка на ДАНС в дружеството. Преди това там приключи финансовата ревизия и одитния доклад за състоянието на завода беше пратен в прокуратурата.
Предстоят разпити на бивши директори, заместниците им, както и началници на отдели на различни нива в йерархията. Ако се стигне до съд, обвиняемите могат да получат от 23 до 10 г. затвор.
При сто милиона лева дългове на ВМЗ ЕАД, половината от които към държавата, няма как да не става въпрос за източване и злоупотреби, коментират бивши и настоящи оръжейници. Само за 2008 година загубата на дружеството е 18 милиона, цифрата стана известна в края на същата година, след като оръжейното предприятие бе оглавено от инж. Христо Иванов. Няколко месеца по-късно той самият оповести пред медии, че е поискал разследване във ВМЗ чрез Икономическа полиция – Карлово, както и ревизия на Държавна финансова инспекция заради на съмнения за злоупотреби.
В началото на декември 2009 година Националната агенция по приходите блокира сметките на ВМЗ заради задължения към държавата в размер на 50 милиона лева, работниците излязоха на протест заради неизплатени заплати и стана ясно, че най- голямото оръжейно предприятие е на дъното. Тогава кметовете на Карлово и Сопот Найден Найденов и Веселин Личев с декларация до най-важните институции в държавата поискаха ДАНС да разследва как се е стигнало до тук. Кметовете на двете общини зададоха в писмото си поредица от въпроси, същите, които си задават и живеещите в Подбалкана. От април 2006 година до ноември 2008 година изпълнителен директор на ВМЗ ЕАД е Иван Иванов, а от 2004 година досега несменяем шеф на борда да директорите е Христо Ивановски. През това време в Съвета на директорите са се сменяли различни хора – някои от които икономически експерти, други по-тясно свързани с оръжейния бизнес. В краят 2008 година, след близо тригодишно затишие във ВМЗ избухна стачка на оръжейниците.
Те протестираха както срещу ниското заплащане, така и срещу грубото източване на дружеството.
Тогава чрез държавния представител във ВМЗ Атанас Съйков работниците подадоха сигнал, че се изнасят машини и съоръжения, които са необходими за производството и без които се нарушава технологичният процес, а определени възли и детайли, които са произвеждани традиционно във ВМЗ, са прехвърлени без всякакво основание за производство на частни фирми.
Според запознати с дейността на оръжейното дружеството през последните години един от начините за неговото източването е както чрез злоупотреби с дълготрайни материални активи, така и чрез неизгодни сделки. Говори се още, че една от причините за трупаните загуби на ВМЗ е, че от години дружеството не е излизало самостоятелно на външните пазари, а е продавало чрез местни контрагенти, от което държавното предприятие е губело.

вестник „Марица“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *