Източна Европа и Азия ще бъдат новият източник на приходи за немските компании

Настъпва плавна промяна към интернационализация в немските компании, където навлизат все повече американски инвеститори. Това сочи проучване на „Дрезднер Клайнворт“ – инвестиционният отдел на „Дрезднер Банк“, част от „Алианц Груп“, базиращо се на мнението на повече от 30 от най-големите немски компании, притежаващи капитали в размер на 544 милиарда евро (приблизително 803 милиарда долара), което е повече от половината капитали на DAX30 и на MDAX, взети заедно. Това съобщиха от „Алианц България“.

Според проучването, наречено “DAX перспектива“, делът на компании от САЩ в немски акции през 2001 г. е бил 2%, а в края на 2006 г. вече е почти 18%. 0т 2004 г. американските компании са най-важните инвеститори в ценни книжа на немски компании. Тенденцията е към изравняване на дяловете на американските и немските инвеститори на пазара.

Според „Дрезднер Клайнворт“ 53% от участниците в проучването очакват, че инвеститорите от САЩ ще продължават да разширяват своето присъствие и през следващите пет години, но не смятат, че то ще окаже съществено значение. Близо 82% от анкетираните немски компании не виждат опасност от засилващото се влияние на американските инвеститори. Едва 18% са на мнение, че това би бил сериозен удар върху тях.

Очакванията са Източна Европа и Азия да станат новият източник на приходи за немските компании през следващите 5 години. Според Клаус Танер, изпълнителен директор на „Дрезднер Клайнворт“, развиващите се пазари са част от бъдещето на германските компании. Един от примерите за тази тенденция е разширяване на пазарите на „Алианц“ в Източна Европа и Азия.

Михаел Пфаф, завеждащ отдел Глобално банкиране към „Дрезднер Клайнворт“, коментира: “Нашето проучване потвърждава това, което виждаме, че се случва години наред, а именно увеличаване мястото на американските инвеститори в немските компании. Връзката вече е силна и ще става все по-силна.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *