Източна Европа не е all-inclusive луксозен хотел

Унгария въведе от полунощ радикални мерки в опит рязко да ограничи вълната имигранти, навлизащи в страната през границата със Сърбия и арестува близо 10 000 от тях. Във вътрешността полицията получи допълнителни правомощия до края на септември, а премиерът Виктор Орбан и много политици говорят за решителни действия и за „лицемерието на Европа“, която била оставила унгарците да се оправят сами в най-мащабната криза с имигранти и бежанци от десетилетия насам.

Писателката Ноеми Сечи разказа в свойкоментар за „Ню Йорк таймс“как се чувстват унгарците в тази ситуация и защо подкрепят подобни действия на властта.

Тя припомня как имигрантско семейство се хвърли на релсите, когато опитаха да накарат цял влак с чужденци да се регистрират в близкия лагер за бежанци, и обяснява: Защото не искат да бъдат блокирани тук – в държавата, където съдбата е отредила на унгарците да живеят своя малък труден живот“.

„Аз самата съм се чувствала понякога така – да ми иде да се хвърля под влака, само защото съм се родила унгарка. И мнозина мои сънародници са го правили успешно. Хората, идващи от Сирия, определено не са настроени самоубийствено. Те са гладни за живот. Само че не вярват, че могат да го намерят тук.“

Сечи разказва какво всъщност представляват бившите комунистически страни, за които според нея на Запад има погрешна представа. „Източна Европа не е all-inclusive луксозен хотел, на който мнозина от другата половина на континента се радват. Ние сме по-скоро в нискобюджетната част на пазара, където се самообслужваш. Не че е съвсем зле. Има си някои аспекти на европейския начин на живот, понякога дълбоко провинциален, понякога доста изтънчен.

Унгария не е видимо бедна страна. Но тя е едно разочаровано и разочароващо място, което е „виждало и по-добри дни“, където има стари мании и обсесии, с едва работеща бюрокрация, крехка икономика и корумпирани политици.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *