Изкуственият интелект и е-лидерството се дискутират на международна научна конференция  в Пловдив

Като своеобразно потвърждение на цялостната дейност на пловдивския Тех парк Оптела /след получените само преди дни две златни отличия от Есенния технически  панаир/  идва организацията и домаканството на Международната научна конференция „Изкуствен интелект и Е-лидерство“. Събитието се провежда под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, от чието име беше прочетено приветствие  към участниците в конференцията с пожелания за успешна и  ползотворна работа. Добри впечатления от досегашната съвместна работа и надежди за ползотворно бъдещо сътрудничество изказа и заместник-председателят на Фондация „Българо-индийски технологичен форум „Махатма Ганди“ Нирадж Кумар, в деловия тон на конференцията прозвуча и приветствието на д-р ик. инж. Петър Нейчев, председател на СД на Корпорация за технологии и иновации АД.

Пленарните доклади на акад. Васил Сгурев, акад. Минчо Хаджийски и проф. Стоян Марков очертаха и основните теми – началото на изследователската дейност по изкуствен интелект в България, киберсигурност на системите за управление и е-лидерство и описанието на големи биологични невронни мрежи и алгоритъм за тяхното моделиране на суперкомпютри.

Повече от десет бяха заявените теми в първия модул за изкуствения интелект, почти толкова бяха и във втория модул, който се провежда утре. Научните работници, ангажирани с тази тема и разработили отделните презентаци бяха над 30 от различни организации  и институти.  Модераторът на първия модел проф. дтн инж . Чавдар Дамянов съобщаваше с неприкривана емоция различните теми: от виртуалнотго пространство за интелигентно земеделие до стратегиите за оптимални решения, от системите за окачествяване на хранителни продукти до сравнението на алгоритми за анализ на мнение, от откриване на пожар с помощта на изкуствени невронни мрежи до някои приложения на блокчейна… И още много други, като почти не останаха области от живота, от които да няма конкретна разработка – финанси, автоматизация и роботизация, търговия, хранителна и преработвателна индустрия, образование, туризъм, дори и за юридическата отговорност в интернет пространството.

В модула за е-лидерството темите са не по-малко интересни и горещи. Какво е лидерство и какво представлява е-лидерството, каква е неговата същност и принципи, Индустрия 4.0, рисковете и е-лидерството, осигуряване на доверие между страни с потенциално недоверие чрез блокови вериги, където модератор е проф. д.ик.н. Асен Конарев. След него „щафетата“ като модератор пое доц. Мариян Милев.

Разбира се, както при всяка една конференция дискусиите са задължителни, но при тази те бяха и много интересни. Някои от темите се припокриваха, но без да се дублират, с други от тази област. Ще се оправдае ли прогнозата, че само след 4 години – през 2023-та ще настъпи повратната точка за биткойните и близо 10 процента от световния брутен продукт ще бъде в криптовалути. Наистина ли всички банки – включително ЕЦБ и дори БНБ, работят и се подготвят за криптовалутите. Всъщност валута ли е биткойнът или само „хранилище“ за активи и т.н. и т.н. Не може да не споменем отделно разработеното проектиране на стабилни контролери за роботи с крака, дело на ученика Йордан Цветков от ОМГ „Кирил Попов.“  И освен многото дискусии, разнообразявани с културна програма, беше прието и едно решение – това за създаването на сдружение само от физически лица, с идеална цел и в обществена полза за развитие и популяризирането на електронното лидерство.

 

Стефан ПРОНЧЕВ     

One thought on “Изкуственият интелект и е-лидерството се дискутират на международна научна конференция  в Пловдив

  • 11.10.2019 в 12:03
    Permalink

    Може ли да ги прочетеме тези презентации !?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *