Изцяло е заснета територията на страната, почти готова е и ортофотокартата

Изцяло 100% е заснетата територия на страната, съобщи зам.-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов на представянето на процеса на изграждането на Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) на семинар в град Хисар.

Министерство на земеделието и горите разполага с цифрова ортофотокарта (ЦОФК) за 109 568 кв. км (или 98,7%) от територията на страната. Дешифрираните и дигитализирани физически блокове обхващат 108 450 кв. км (97,7% от територията на страната), посочи още Абазов.

За верифициране на дигитализираните физически блокове от месец август се извършват теренни проверки. Експертите, които познават конкретните местности, извършват проверки за физическо съответствие – дали коректно са определени границите и какъв е начинът на трайно ползване на физическите блокове. Към момента такива проверки са извършени в 4 665 землища (98,1% от землищата в страната).

Системата за идентификация на земеделските парцели е основна част от внедряването на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в земеделието, заяви от своя страна министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Създаването и функционирането на системата е в изпълнение на договореностите по Глава VІІ – “Земеделие”. Според тях България получи финансова рамка за периода 2007-2009 г. в размер на 1,552 млрд. евро, припомни министър Нихат Кабил, от които средствата за директни плащания (субсидии) на площ ползвана земеделска земя са 721,7 млн. евро.

На базата на изградената и внедрена СИЗП е започнала и предварителната регистрация на земеделските стопани, информира още зам.-министър Абазов. По данни към 14 декември такава се провежда в 17 области, 106 общини и 1119 землища.

През годината стартира и целева информационна кампания, чрез която структурите на МЗГ запознават всички земеделски стопани с новите изисквания за кандидатстване за плащания по схемата за единно плащане на площ в съответствие с Общата селскостопанска политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *