Изявление на Управителния съвет на ЗАД „Виктория“

Във връзка с публикация (в-к „Капитал“, бр.15 от 17.04.2010 г.) за обществена поръчка за имуществено застраховане на ТЕЦ „Марица Изток-2“ ЕАД заявяваме, че твърденията нямат връзка с обективната истина, в т.ч. и внушенията за сключен договор без провеждане на поръчка и под въздействие на медийни публикации.
За първи път през последните 10 години Възложителят обяви поръчка съгласно Закона за обществени поръчки. Прозрачната процедура, спазването на законовите изисквания, наруши монопола на едно застрахователно дружество (ЗАД „Енергия“) да бъде предопределено като единствен печеливш застраховател. Това позволи да има реална конкуренция между наколко водещи застрахователни дружества.
След проведената процедура, съгласно обявените изисквания към кандидатите, критериите за тяхното оценяване, с решение от 30.03.2010 г. ЗАД „Виктория“ е избрана за изпълнител на поръчката. В процедурата участват общо четири застрахователни дружества, като едно от тях е отстранено поради несъответствие с изискванията на Възложителя. С цялото си уважение към възможностите на медиите, категорично считаме, че този избор не е предопределен от публикации, а след съпоставяне на всички оферти.
В качеството си на спечелил поръчката, ЗАД „Виктория“ е избрано за застраховател, както по основната, така и по последвалата поръчка за осигуряване на едномесечна застрахователна защита, след провеждане на съответна процедура от Възложителя, съгласно Закона за обществени поръчки.
Регистърът за обществени поръчки е публичен и всеки може да съпостави фактите „с внушенията“.
ЗАД „Виктория“ е част от една от световните застрахователни компании – Generali Group, която чрез основния си акционер FATA Assicurazioni Danni S.P.A., притежава 67% от капитала на ЗАД „Виктория“.
Група Generali, в своята 180-годишна история е постигнала значим дял на световния застрахователен пазар:
– 521 самостоятелни поделения/структури/ в 68 държави;
– Над 85000 служители;
– Над 70 млн. клиенти.
За 200 9г. Generali има:
– Регистриран капитал – над 1,5 млрд евро;
– Акумулиран капитал – над 13,5 млрд евро;
– Кредитен рейтинг – A.M.Best – A+, тенденция стабилна, Standard&Poor`s – AA-, тенденция стабилна.
ЗАД „Виктория“ е регистрирано съгласно изискванията на действащото законодателство и има всички необходими разрешения и лицензи за работа. За изминалите години дружеството е доказало стабилни позиции на българския пазар.
За нас изискванията на клиента, както и съблюдаването на пазарните принципи, са водещи. Ние сме за реална конкуренция и прозрачност във всяка една дейност.
Така разбираме и нашия принос и подкрепа за формиране на реална държавност, ясни икономически правила и обществена полезност на всеки един от нас.
ЗАД „Виктория“ подкрепя свободата на словото, но считаме, че истината по конкретен въпрос няма множествено число.
В името на тази истина, ръководството на дружеството е готово да предостави допълнителна информация и материали на обективни журналисти и медии.
04.2010 г.
Управителен съвет на ЗАД „Виктория“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *