ИИ моделът на Bloomberg предизвиква дебат за бъдещето на финансовите анализатори

Според наличната информация, моделът има потенциала да промени начина, по който се използват данни в терминала на компанията, революционизирайки така индустрията.

Новата разработка вълнува общността на изкуствения интелект, като много експерти което изразиха мнения за възможните последици от нейното въвеждане.

Предвестник на следващата вълна на корпоративен ИИ

Итън Молик, професор в училището по бизнес в Уортън, похвали новия ИИ като „предвестник на следващата вълна на корпоративния ИИ“.

В документ на изследователския съвет, Молик напомня, че BloombergGPT показва по-добри резултати при финансовите анализи в сравнение с други модели на изкуствения интелект. Това може да има сериозни последици за финансовата индустрия, която иначе често разчита на анализи на сложни финансови данни.

Безпрецедентно геймифициране на финансовите пазари

Някои хора съмняват в позитивното развитие на новата разработка на изкуствен интелект. Например на Twitter има потребител, който заявява, че финансовите пазари са на път да бъдат геймифицирани на „безпрецедентно ниво“.

Въведенето на ИИ на финансовите пазари може да промени начина на извършване на финансовите транзакции, но последиците от това остават неизвестни.

Замяна на финансовите анализатори

Други прогнозират, че новият модел на ИИ има потенциала да замени финансовите анализатори:

Ако това нещо работи, финансовите анализатори са на път да бъдат заменени.

Това твърдение подсказва опасения по повод въздействието на изкуствения интелект върху заетостта във финансовата индустрия. Ако технологията може да изпълнява същите задачи като човешките финансови анализатори, може да доведе до значителни загуби на работни места.

Италия блокира ChatGPT на OpenAI

През същия период, когато се информира за новия модел на Bloomberg, бе обявено, че Италия блокира ChatGPT на OpenAI и реши да започне разследване на подозренията за нарушаване на законите за защита на личните данни.

Италианският орган за защита на данните обяви, че временно блокира ChatGPT, за да разследва потенциални нарушения. Този случай засилва забележителното безпокойство относно използването на изкуствения интелект в чувствителни области като финансите и защитата на личните данни.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *