„Икономедиа“ отвръща на удара

Вярваме, че то трябва да достигне и до българските читатели, и го публикуваме едно към едно:Уважаеми г-н Главен редактор,
В интервюто за „Дер Щандарт“ от 24 малт  г-н Цветан Вадилев изнадя множество неверни факти и отправя безпочвени обвинения към „Икономедиа“ и издаваните от нея вестник „Капитал“ и новинарския сайт Dnevnik.bg.
Бихме искали да използваме правото си на отговор в интерес на това уважаваната ви аудитория да получи пълна картина и да се запознае с гледната точка и на другата страна.
Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна.
Атаките на г-н Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), срещу „Икономедиа“ и нейните собственици започнаха през 2009 г. Тогава „Капитал“ беше първата българска медия, която в свое журналистическо разследване разкри порочната  схема как с пари на данъкоплатците политиците, които са на власт, си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея по различни финансови, търговски и правни механизми издържат „Нова българска медийна група“ (НБМГ) и медиите гравитиращи около нея.
Още тогава посочихме, че е смущаващ фактът половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група – търговска банка, медии и фирми. Този конгломерат е контролиран от г-н Цветан Василев и неговия партньор, депутатът от ДПС, издател в сянка на медиите от спомената група и магистрат от националното следствие, г-н Делян Пеевски.
Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси обрича на провал всеки опит за модернизация на икономиката, регулаторната рамка и съдебната система в България. Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност.
След разследванията в „Капитал“ и „Дневник“ за КТБ вече почти четири години изданията на „Икономедиа“ и нейните собственици са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз.
През това време банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България независимо от нейната идеология и цели. Чрез увеличаващшото се количество медии под контрола на тандема Василев – Пеевски в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурдът стигна дотам, че всички традиционни политически партии от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода.
Наложи се лична визита на комисаря и зам.-председател на ЕК Нели Крус, която изрази огромното си притеснение от състоянието на медиите в България. Дори в края на миналата седмица, когато тя обяви обществени консултации, които да гарантират медийната свобода и плурализъм, в речта си даде като пример „притесненията от прекомерната концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България“. Тази констатация се отнася именно за групата медии, контролирани от Василев – Пеевски.
Заради тези проблеми през последните няколко години България се срина и в класациите за медийна свобода на „Репортери без граници“.
Изданията на г-н Василев и г-н Пеевски си позволиха да цензурират дори и посланика на Германия в София  Н.пр. Матияс Хьопфнер, който в интервю за един от вестниците в НБМГ даде негативна оценка за медийната среда в България.
Изданията на „Икономедиа“ не се отказаха да поставят открито проблема, че не е нормално в период на тежка криза и остра конкуренция само един от участниците на пазара има „привилегията“ да се финансира с парите на данъкоплатците срещу интересите на всички останали. Освен разрастване на медийната си групировка с помощта на публичните средства господата Василев и Пеевски през последните три години получиха контрол върху значителни активи в българската икономика в размер на над един милиард евро. Това направи проблема много по-голям, остър и видим. Такова мащабно преразпределение на собственост към частна икономическа групировка не се е случвало никога в годините на преход за толкова кратко време.
Уважаеми г-н Главен редактор,
Вестник „Капитал“ съществува от 20 години и е доказал обективността си. „Дневник“ – от 12 години. Журналистите от „Икономедиа“ са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия й ден до днес.
Независимо от атаките на медиите около г-н Василев изданията на „Икономедиа“ отразяват дейността на групата му фирми професионално, базирано изключително на факти.
Безспорен факт например е констатацията в доклада на кредитната агенция „Фич“ от март, че концентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87 на сто, или 624 млн. лева, е в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България.
„Капитал“ и „Дневник“ бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев – Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство.
Ние разбираме страховете на г-н Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства.
Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на вашите читатели да се ориентират в пълната картина на случващото се в България.
С уважение,Станка Тошева, главен редактор на „Капитал“Теодора Василева, управляващ редактор „Капитал Daily“Алексей Лазаров, управляващ редактор „Капитал“Велислава Попова, главен редактор „Дневник“
Бел.ред. В специалната тема „Формулата на КТБ: пари-медии-власт“  събрахме материали, които сме публикували от 2009г. насам в „Дневник“ и „Капитал“ по темата с депозитите на държавните фирми в КТБ и разрастването на медийната група на Василев-Пеевски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *