Икономиите убиват европейската икономика

Една четвърт от население на ЕС живее в бедност заради кризата, спореддоклад от 357 страници на базираната в Женева Международна организация по труда.

„Постиженията на европейския социален модел, който драстично намали бедността и насърчи благоденствието след Втората световна война, се рушат от краткосрочни регулационни мерки“, гласи докладът „Социалната защита в света“, цитиран отEU Observer.

Според анализа, мерките за балансиране на бюджетите не са стимулирали икономическия растеж, който е необходим за създаване на работни места.

В доклада се припомня, че поддържането на социална защита не само намалява бедността, но и поощрява растежа чрез подобряване на живота на уязвимите групи, увеличаване на тяхната производителност и разширяване на вътрешното търсене.

В семействата от страни, където са въведени строги икономии като Ирландия, Кипър, Гърция и Португалия, е отбелязан рязък спад на доходите, който води до свиване на потребителското търсене.

В Гърция заплатите падат с 35 на сто от 2008 г. насам, а безработицата се увеличава с 28 на сто. В същото време реформите за социално осигуряване се заменят със система, която ограничава отговорността на гръцката държава.

За сравнение МОТ смята, че равнището на бедност във Финландия през 2010 г. би било над 30% спрямо достигнатите 7%, ако правителството рязко бе намалило социална защита за финландците.

Нещо повече, различни структурни реформи, наложени върху правителствата, са предназначени за създаване на по-ефективна администрация, но акцентите са поставени неправилно върху балансирането на бюджетите, „без да се отчетат адекватните ползи за всички хора“.

В крайна сметка начинът, по който Европа противодейства на кризата, доведе до устойчива безработица, ниски заплати и високи данъци. А тези три фактора увеличиха бедността, която вече засяга 123 млн. души или 24% от населението на Европейския съюз.

„Някои прогнози предвиждат още 15-25 млн. души да бъдат застрашени от бедност до 2025 г., ако продължи сегашната фискална политика за балансиране на бюджетите“, предупреждава докладът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *