Икономиката все още е ключът към преизбирането на Обама

Ройтерс

Забравете за здравната реформа на президента Барак Обама и за борбата му с Уолстрийт. Американските гласоподаватели се интересуват най-вече от собствените си портфейли, а изборите в САЩ винаги са зависели от икономиката.
Ако може да осигури солидно възстановяване, което да накара американците да се почувстват по-сигурни финансово, Обама може и да спечели втори мандат, смятат анализаторите, които използват данни за икономиката, за да предвиждат резултатите от изборите. Обама обаче не разполага с много полезни ходове между настоящия момент и ноемврийските избори за Конгреса, за да опита да предпази Демократическата партия от разочарованието на електората.

52% неодобрение

Последните икономически новини бяха мрачни, а опозицията на републиканците на Капитолия попречи на опитите на администрацията да осигури допълнителни правителствени стимули за растежа.
Според скорошно проучване на Ройтерс/Ipsos 72% от запитаните са отговорили, че се страхуват да не загубят работата си, а рейтингът на одобрение за Обама е 45%, като за пръв път неодобрението е по-голям процент – 52%.
При тези обстоятелства президентът не разполага с много време преди президентската надпревара през 2012 г., а това е нещо като стимул за Белия дом да предприеме действия в подкрепа на икономиката.
„Обама все още има време да преобърне ключовите икономически показатели. За гласоподавателите тези неща започнаха да бъдат от значение около година преди изборите“, смята Майкъл Люис-Бек, професор по политически науки в Университета в Айова и автор на книгата „Изборни прогнози“.
Случващото се с рейтинга на Обамa всъщност доста напомня за движението на оценките за Рейгън Ако искате очевиден пример за това, как една възстановяваща се икономика може да подкрепи намаляващия рейтинг, спомнете си за президента републиканец Роналд Рейгън по време на първия му мандат.
Дълбоката рецесия и растящата безработица тогава му донесоха загуба на междинните частични избори за Конгреса. Рейтингът му обаче убедително се възстанови и той спечели втори мандат, след като растежът на икономиката и приходите на домакинствата се възстановиха.
Въпреки растящите опасения около бюджетния дефицит американските гласоподаватели през 2012 г. няма да бъдат водени от бесните критики на републиканците към дефицита, който се предвижда да бъде в размер на $1,47 трлн. през фискалната 2010 г.
„През последните 60 години най-доброто средство за прогнозиране на резултатите от президентските избори е промяната на реалния разполагаем доход през месеците непосредствено преди изборите, поясни Лари Бартълс, професор по политически и обществени науки в Принстън. Силно се съмнявам, че голям брой гласоподаватели ще гласуват за или против Обама на основание единствено мащаба на федералния бюджетен дефицит.“ Бартълс отбелязва още, че дефицитът в САЩ е намалял с 90% през първия мандат на Бил Клинтън и „повечето хора дори не забелязаха“. Клинтън превърна бюджетния дефицит в излишък от $236 млрд. до момента, в който напусна Овалния офис през януари 2001 г. Тревогите за дефицита обаче са реални. Според проучването на Ройтерс/Ipsos 67% от запитаните са отговорили, че са силно притеснени за правителствените разходи.
Ако Обама успее да накара икономиката да се разшири, фактът, че безработицата ще се задържи все още висока по времето на президентските избори, не би трябвало да е от значение. Прогнозата на Фед за безработицата вещае спад до 7,1 – 7,5% към 2012 г. Процентът пак е твърде висок по исторически стандарти за САЩ, но тенденцията за понижаване ще е от полза за Обама. „Онова, което е от значение, е посоката, в която се движи безработицата, а не общият й размер. Ако процентът започне да пада, усещането за подобряване ще е огромен стимул за изборните перспективи на президента“, заяви Крис Бауърс, кампаниен директор на Daily Kos, компания за онлайн политически коментари.
Икономиката със сигурност не помага на Обама в момента и вероятно ще затвърди загубата на демократите на 2 ноември. Ръстът й се е забавил през второто тримесечие, което отново събуди опасенията за втора рецесия в САЩ и продължителна стагнация по модела на т.нар. изгубено десетилетие в Япония.

Липса на перспективи

Анализаторите предвиждат, че коригираните данни за БВП, които трябва да се появят в петък, ще отразят резки намаления – икономиката вероятно се е разраснала едва с 1,4% на годишна база през второто тримесечие спрямо обявените предварително 2,4%. Тези новини навяват и усещане за безперспективност. Реалният личен доход в САЩ е нараснал с 1,7% през 2008 г. и едва с 0,6% през миналата година. През юни увеличението му беше само с 0,2% (това е последният месец, за който има данни).
Дори ако икономиката продължи да нараства с по-умерен ход, може и да не постигне мащаба, необходим, за да започне да намалява броят на безработните и безработицата да спадне от сегашните 9,5%.
Научните модели, които се използват за представяне на тенденциите в икономиката съобразно прогнозите за изборната победа, все пак предвиждат много оспорвано състезание. Някои анализатори дори смятат, че демократите ще запазят контрола си в Камарата на представителите.
Доклад на Люис-Бек и Чарлз Тиен (който е председател на Департамента по политически науки в Хънтър колидж, Ню Йорк) прогнозира, че демократите ще загубят 22 места на изборите през ноември. „Макар броят да е достатъчно сериозен, подобен резултат няма да е толкова съкрушителен, колкото можеше да е, тъй като позволява на демократите да запазят мнозинство в долната камара, се посочва в изследването, което трябва да бъде представено следващия месец пред Американската асоциация за политически науки. Предвид трудностите Обама и демократите биха могли да се сблъскат с доста по-тежка загуба.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *