Икономиката на България ще нарасне с 4 на сто за 2022 г.

Икономиката на България ще нарасне с 4 на сто за 2022 г. и с 3,5 на сто през 2023 г. след очакван темп от 4,3 на сто за миналата година. Това е прогнозирано за страната ни в доклада „Ситуация и перспективи за световната икономика 2022“ на ООН.

Томислав Дончев: Работят около 55-60% от икономиката – FinTV

Прогнозираният темп на растеж на българската икономика съвпада с очакванията на експертите за развитието на световната икономика като цяло – нарастване с 4 на сто през 2022 г. спрямо темп от 5,5 на сто през 2021 година и още по-голямо забавяне през 2023 г. – до 3,5 на сто, на фона на нови вълни от Ковид-19, проблеми на трудовия пазар, напрежение в снабдителните вериги и ускоряваща се инфлация, информира economynews.bg.

За ЕС експертите от Департамента на ООН по икономически и социални въпроси прогнозират растеж от 3,9 на сто през текущата година и 2,6 на сто догодина след прогнозните 4,7 на сто за 2021 година.

Инфлационните очаквания на анализаторите на ООН за България са темпът на повишаване на цените да бъде 1,9 на сто през текущата и идната година.
За инфлацията в ЕС прогнозите са за темп от 2 на сто през 2022 г. и 1,5 на сто през 2023 година.

Наред с продължаващата пандемия „засилващият се инфлационен натиск в големите развити икономики и в множество развиващи се страни представлява допълнителен риск за възстановяването“, според анализа.

Британската икономика с ръст от 2,1% през август - От деня

В доклада се предупреждава освен това, че като дългосрочни последици от коронавирусната пандемия се очертават по-високи нива на неравенства между и вътре в страните.

„За преобладаващото мнозинство от развиващите се държави пълното възстановяване на брутния вътрешен продукт на човек от населението ще остане труднопостижимо. Разликата между това, което те ще постигнат, и това, което биха постигнали без пандемията, ще се запази и през 2023 година“, според експертите.

В контраст, за развитите икономики се очаква към 2023 г. показателят да се възстанови почти напълно спрямо предпандемичните прогнози, се допълва в документа.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *