Икономиката на Великобритания се е свила драстично през първото тримесечие

Икономиката на Великобритания се е свила с 2,4% на тримесечна база за периода януари – март, което е най-силното понижение от последното тримесечие на 1958 г. Окончателните данни се оказаха по-лоши от предварителните поради промяна в методологията за изчисление на добавената стойност в строителния сектор.
В сравнение със същия период на миналата година брутният вътрешен продукт намалява с 4,9 на сто, което е рекорден годишен спад. Предварителните оценки сочеха понижение от 1,9% на тримесечна и 4,1% на годишна база. Пазарните анализатори очакваха отрицателен ръст от 2,1% за тримесечието и 4,3% за годината.
Най-силно се свива строителния сектор и сектора на услугите. Те отчитат спад от съответно 6,9% и 1,6% на тримесечна база. Вчера стана ясно, че финансовите компании в страната може да съкратят още 13 хил. работни места.
Отделни данни на националното статистическо бюро разкриха, че отрицателното салдо по текущата сметка на Великобритания се свива от 8,8 млрд. паунда през април до 8,5 млрд. паунда през май.
Междувременно стойността на капиталовите разходи на компаниите и правителството намалява със 7,5% за първото тримесечие и с 9,7% за годината. Пазарните анализатори очакваха индексът да се понижи с 5,5% на тримесечна и 6,8% на годишна база. Бизнес инвестициите намаляват в почти всички индустрии, начело с частния производствен сектор.
Малко по-рано днес стана ясно, че цените на жилищата във Великобритания са се повишили за втори пореден месец през юни. Средната цена на жилище нараства с 0,9% на месечна база до 156 хил. британски лири, което е трето повишение за последните четири месеца.
След мрачните данни за икономиката на Великобритания паундът отстъпи позиции на валутните пазари. Към 12:40 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6614 щатски долара спрямо курс от 1,6677 два часа по-рано.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *