Икономиката на еврозоната замръзнала през Q4

 Брутният вътрешен продукт /БВП/ на еврозоната през четвъртото тримесечие на 2009 г. не е отчел изменение спрямо третото тримесечие. Икономиката на целия Европейски съюз пък е регистрирала минимален ръст от 0.1% спрямо предходното трето тримесечие, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

От Евростат припомнят, че през третото тримесечие на миналата година БВП на еврозоната нарасна с 0.4% спрямо второто тримесечие, а на цялата общност – с 0.3%.
На годишна база, обаче, спадът на европейската икономика се забавя. През четвъртото тримесечие БВП на еврозоната се е свил с 2.2%, а на целия ЕС – с 2.3%, след като през предходното трето тримесечие бяха регистрирани спадове на годишна база от над 4 на сто.
Годишният БВП на валутния съюз през 2009 г. е намалял с 4.1% спрямо 2008 г. За цялата общност е отчетен спад от 4.2%. Евростат припомня, че през 2008 г. бяха регистрирани ръстове под процент на икономиките и на 16-те страни от еврозоната, и на 27-те членки на ЕС.
От европейската статистика припомнят, че през третото тримесечие на миналата година икономиката на еврозоната отчете спад от 4.1% на годишна база, а икономиката на всички 27 страни – членки на ЕС се сви с 4.3%.
Според данните на Евростат, най-висок икономически ръст през последното тримесечие на 2009 г. е отчела Естония /+2.5%/, следвана от Словакия /+2%/ и Полша /+1.2%/.
Статистиката сочи още, че през последните три месеца на миналата година потребителските разходи на домакинствата и в монетарния съюз, и в целия ЕС, не са се изменили спрямо предходното тримесечие. Това може да се отчете и като положителен знак, като се има предвид, че през третото тримесечие на 2009 г. спрямо второто потребителските разходи и в еврозоната, и в ЕС намаляха с 0.1%.
Инвестициите във валутния съюз пък са паднали с 1.3% в периода октомври – декември 2009 г. спрямо периода юли – септември същата година. За целия съюз спадът е в размер на 1.6% за същия период. Забелязва се засилване темпа на спад.
За сметка на това, и износът, и вносът в еврозоната и ЕС са отчели ръст през последното тримесечие на 2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *