Икономиката на Исландия атакувана чрез слухове

Властите в Исландия смятат да интервенират, за да защитят валутата и фондовия пазар на страната от атаките на хедж фондове, които са на път да я изправят пред сериозна финансова криза, съобщава БиБиСи.
Правителството в Рейкявик смята, че ситуацията е възникнала вследствие на разпространявани от спекуланти слухове, целящи да създадат страх от крах на банките. В крайна сметка, фондовете искали да направят бърза печалба от резки колебания в исландската крона и в стойността на акциите на местните компании.
Валутата на Исландия загуби една четвърт от стойността си спрямо еврото от началото на годината, в резултат на вихрещи се слухове за банкова и финансова криза. Миналата седмица централната банка в Рейкявик спешно повиши основния лихвен процент, за да се опита да защити националната икономика.Министър-председателят Геир Хаарде твърди в интервю за „Файненшъл Таймс“, че страната му е обект на нечестна атака.
„Централната банка и правителството имат на разположение различни инструменти, за да се справят със ситуацията, макар още да не са ги използвали“, казва Хаарде и допълва, че хедж фондовете са прекалили в усилията си да направят печалба, без оглед на прилаганите средства.
А сред прилаганите средства са т.нар. „къси позиции“ в търговията с валута, при които не се купува или продава самата валута, а се залага на рязък спад в стойността й. Подобни пазарни манипулации обаче, са обект на преследване от закона, когато са изкуствено предизвикани, и финансовите регулационни органи на Исландия вече са започнали разследване.
Рейтинговите агенции „Fitch“ и „Standard & Poor’s“ алармираха за опасност за стабилността на исландската икономика и на трите основни банки в страната – „Кауптинг“, „Глитнир“ и „Ландсбанки“. И трите са финансирали разширяването си в чужбина чрез продажба на дългови инструменти. Нарастването на цената на дълга в световен мащаб обаче, застрашава позициите им.
Въпреки това, според „Fitch“, банките в Исландия имат достатъчно добра ликвидност и поне в следващите няколко месеца ще могат да се справят, без да се налага да се обръщат за помощ към глобалните капиталови пазари. Не се изключва и възможността от държавна намеса в подкрепа на трите банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *