Икономиката на САЩ се разшири с най-бързия темп от 11 години

Актуализираните данни потвърдиха, че икономиката на САЩ е била на прав път през третото тримесечие, пише WBP Online.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с годишен темп от 5%, надскачайки публикувания по-рано ръст от 4,3 на сто, за да отбележи най-значителното си покачване от третото тримесечие на 2003 г. насам.

Според данните на Министерството на търговията по-голямата част от растежа се е дължал на домакинствата, чиито разходи са се покачили с 3,2% – по-бързо, отколкото в предишните три тримесечия. По-ранната оценка на правителството показа разширение от 2,5% на годишна база.

Бизнес инвестициите са били с втория най-голям принос за разширяването. Фирмите са изразходвали повече средства за строителство и съоръжения, а също така са увеличили вложенията си в интелектуални продукти.

Крайните продажби на вътрешния пазар са се увеличили с годишен темп от 4,1%, което подчертава, че икономиката се подхранва от вътрешното търсене и ще бъде в състояние да издържи на насрещни ветрове от чужбина.

Данните от вторник потвърдиха, че в четири от последните пет тримесечия (с изключение на периода януари-март, когато икономиката бе засегната от лошото време) БВП е нараснал с по повече от един процентен пункт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *