Икономиката на Япония отчете най-силен ръст от септември 2011 г.

Японската икономика се върна към растежа през първото тримесечие на тази година въпреки бавния ръст на световната икономика. За периода двигател се оказа вътрешното търсене заради повишението на данъка върху продажбите от 1 април и заради отчетеното подобрение на трудовия пазар, пише MarketWatch.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония е нараснал с 5,9% на годишна база, разкриват правителствените данни. По този начин растежът на Страната на изгряващото слънце се завръща, след като се забави рязко към края на 2013 г. Цифрите са и доказатетелство за това, че потребителите са по-скоро позитивно настроени към икономическата ситуация 17 месеца, откакто премиерът Шиндзо Абе дойде на власт.

Предварителните данни разкриват още, че БВП се е повишил с 1,5% спрямо последното тримесечие на 2013 г. на сезонно изгладена база, когато растежът бе 0,2 на сто. Анализаторите очакваха ръст от 1% на тримесечна база. Годишното повишение пък се оказа най-силното от последното тримесечие на 2011 г., пише WBPOnline. За последните три месеца на миналата година японският БВП се разшири с 0,7% на годишна база.

Ръстът на покупките преди повишаването на данъка върху продажбите от 1 април с цел запълването на бюджетните дупки е стимулирал увеличаването на разходите за потребление. Това от своя страна е причината, поради която компаниите са увеличили производството, капиталовите разходи, създаването на нови работни места и заплащането за извънреден труд.

„Усилените покупки подкрепиха БВП през първото тримесечие, както се очакваше“, коментира данните икономическият министър на Япония Акира Амари. „Разходите за дълготрайни стоки са изключително високи.

Частното потребление, което за периода нарасна с 8,5% на годишна база, спомогна на японската икономика да преодолее ефектите от растежа на САЩ, който изгуби скорост през тримесечието. Америка е експортна дестинация номер едно за Япония. Фирмените инвестиции се покачиха с 4,9% през тримесечието и също подкрепиха растежа.

Но след силният ръст на частното потребление за първите три месеца на годината икономиката едва ли ще се представи толкова добре през второто тримесечие. Продажбите на дребно в Япония за април и в началото на май вече показаха забавяне на потреблението, особено на търсенето на дълготрайни потребителски стоки като автомобили, фризери и телевизори. Въпреки това обаче има лъч надежда, защото според някои търговци спадът в продажбите не е чак толкова силен в сравнение с очакванията.

В опит да избегне ефектите от евентуално подобно забавяне правителството на Абе призова за по-бързото въвеждане на програма за фискални разходи още тази пролет. Шиндзо Абе се опитва да изведе японската икономика от дефлацията и икономическата стагнация, продължили десетилетия, чрез безпрецедентни парични и фискални стимули. Третата стрела на Абеномиката обаче – структурните реформи – все още не е задействана, а това разочарова инвеститорите и допринася за поевтиняването на японските акции от началото на годината.

Предизвикателствата, пред които е изправен Абе, са видни от последните данни за БВП. Цените се покачват по-бързо от работните заплати благодарение на успешната кампания на Централната банка на Япония за повишаването на инфлацията. Трудовите доходи са в застой в реално изражение, като се понижават с 0,7% на годишна база през тримесечието.

Неизвестните пред глобалното търсене също представляват пречка. Забавянето на икономическия ръст на Китай се очаква да подкопае растежа в Азия като цяло, а именно на региона Япония разчита, за да пласира половината от износа си. Централната банка на Япония и Международният валутен фонд предричат, че възстановяването в САЩ и Европа ще компенсира слабостите в Азия.

Но последните данни от САЩ свидетелстват, че възстановяването може би не е чак толкова силно, че да засенчи всички недостатъци в Азия. От данните за БВП на еврозоната, които ще бъдат публикувани днес, ще разберем каква ще е ролята и на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *