Икономиката на Япония се сви с 3%

Икономиката на Япония се е свила с по-бърз темп от прогнозния през третото тримесечие, след като нарушената веригата за доставки и нарасналият брой на новозаразените с Ковид-19 засегнаха бизнеса и потребителските разходи, предаде Ройтерс.

Роботите са последната надежда за японската икономика - kaldata.com

С тези данни се засилват предизвикателствата пред новите правителствени планове за постигане на растеж, информира economynews.bg.
И докато много анализатори очакват третата по големина икономика в света да се възстанови през текущото тримесечие, влошаващите се проблеми с производството в световен мащаб поставят все по-големи рискове пред бъдещата перспектива.
Свиването се оказа доста по-голямо от очакваното заради ограниченията по веригите за доставки, които силно засегнаха производството и капиталовите разходи, коментира Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Норинчукин.
Очакваме икономиката да се възстанови през това тримесечие, но темпът на възстановяване ще е по-бавен, тъй като потреблението не стартира добре, дори след смекчаването на ограниченията за Ковид-19 в края на септември, добави той.

Рекорден ръст на японската икономика

Икономиката се е свила с 3 процента на годишна основа през тримесечието от юли до септември, сочат предварителните данни за брутния вътрешен продукт (БВП). Средната пазарна прогноза бе за свиване от 0,8 процента.
Слабият растеж на японската икономика контрастира с доста по-обещаващите данни за други развити страни, като например САЩ, чийто БВП нарасна с 2 процента през третото тримесечие благодарение на натрупаното отложено търсене.
Японският премиер Фумио Кишида планира да представи в петък мащабен пакет от икономически стимули на стойност няколко трилиона йени, но някои икономисти са скептично настроени за влиянието му върху краткосрочния растеж.
Потреблението в страната е намаляло с 1,1 процента през периода от юли до септември спрямо растеж от 0,9 процента през тримесечието от април до юни.
Капиталовите разходи са се понижили с 3,8 процента след коригиран растеж от 2,2 процента за предходното тримесечие.
Недостатъчното вътрешно търсене е лишило БВП от 0,9 процентни пункта растеж.
Износът е намалял с 2,1 процента през третото тримесечие спрямо предходното, след като търговията бе ударена от недостига на чипове и ограниченията във веригите за доставки. /БТА

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *