Икономиката с ръст след една година

Българската икономика след една година ще бъде по-добра. Това отбелязват повечето от участниците в Националния форум „Правителство-бизнес“ в НДК, показват необработени резултати от анонимната анкета, попълнена от бизнесмени по молба на премиера Пламен Орешарски.

Собствениците на фирми смятат, че следващите 12 месеца ще бъдат „относително добри“, но през 2015 година очакват ръст в икономиката. Бизнесклиматът се е подобрил, продажбите и търсенето на са почти същите нива като от миналата година, все още проблем е нелоялната конкуренция и намирането на качествена работна ръка, отбелязват бизнесмените. Забавените плащания между фирмите обаче намаляват. Като положителна стъпка участниците във форума отбелязват възстановяването на ДДС от настоящото правителство. Намалял е и натискът на държавата и управлението при сегашния кабинет, смятат фирмите.

На въпрос каква е политиката на настоящото правителство по отношение на малкия и среден бизнес, собствениците на фирми отбелязват „подкрепа“. Масово бизнесмени одобряват ограничаването на участието на офшорни фирми при обществени поръчки.

Премиерът Пламен Орешарски и бившият министър-председател от времето на тройната коалиция Сергей Станишев са най-харесвани от българския бизнес, заедно с бившия премиер Иван Костов. Веднага след тях собствениците на фирми поставят Симеон Сакскобургготски, а на последно място е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Оценките се правят по скалата от 1 до 10 и се отнасят за бизнес средата по време на всяко едно от последните пет правителства.

В анкетата са отбелязани и регулаторните режими, които пречат най-много на работата на бизнеса – разрешителният и лицензионният. Фирмите искат регистрационните и лицензионните услуги да бъдат предоставени и по електронен път, коментират отговорите си в анкетата бизнесмени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *