Икономика ”под нулата”

Международният валутен фонд (МВФ) очаква, че глобалната икономика ще отчете през 2009 г., за първи път през последните десетилетия, спад „под нулата“, заяви днес управляващият директор на Фонда Доминик Строс-Кан, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
„Продължаващата скованост при кредитирането на световните финансови институции наред със срива в потребителското и бизнес доверието оказват натиск върху вътрешното търсене по цял свят“, каза Строс-Кан пред африкански лидери в танзанийската столица.
„На този фон развитите страни са се насочили главно към решението на своите проблеми, а не бива да се забравя и Африка, чийто икономически растеж в най-добрия случай рязко ще се забави до 3 процента годишно“, като това е два пъти по-малко, отколкото през последните пет години, допълни шефът на МВФ, цитиран от ИТАР-ТАСС.
„Въпреки че кризата достатъчно дълго време се разраства преди да стигне до Черния континент, тя неизбежно се приближава и нейните последици ще бъдат много сериозни“, отбеляза Доминик-Строс Кан на конференция, посветена на влиянието на световната икономическа криза върху африканския континент, уточнява Франс прес.
„Поради всичко това ние трябва да сме сигурни, че гласът на бедните ще бъде чут. Ако това не стане всички икономически и социални успехи, постигнати през последните десетилетия могат да бъдат ликвидирани, а милиони хора отново да бъдат отхвърлени отвъд чертата на бедността“, заяви шефът на Фонда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *