Икономика при Тръмп – слаб подем и много неясноти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който се среща днес с партньорите си от Г-20 в Германия, се хвали, че може да накара американската икономика да скочи силно, но големият оптимизъм, последвал избирането му, започва да намалява поради липсата на конкретни постижения, пише AFP.

Икономиката на САЩ, която се разраства от осем години, отчита слаб растеж – както и през последната година от управлението на бившия президент Барак Обама.

По време на предизборната си кампания Тръмп уверяваше, че може да ускори растежа до 4 на сто – цел, която неговите съветници побързаха да преразгледат към понижение до 3 процента.

Миналата година икономическият растеж на САЩ достигна 2,1 на сто, но едва 1,4 процента през първото тримесечие.

Президентът републиканец обеща също така мащабна данъчна реформа, реформа на здравното осигуряване, инвестиции в инфраструктури и преразглеждане на стари регламенти.

Тези обещания стимулираха фондовите борси и потребителското и бизнес доверието скочиха до рекордни равнища от финансовата криза през 2008 година.

Банковите акции поскъпнаха на фона на очакванията за смекчаване на финансовите ограничения, въведени след кризата.

Според анкетираните икономисти обаче от идването си в Белия дом преди шест месеца президентът на САЩ може да впише в активите си твърде малко резултати: планът за инвестиции в инфраструктура и данъчната реформа все още са във вид на чернова, докато реформата на здравното осигуряване, предвиждащо орязване на осигуровките на най-бедните (Medicaid), остава блокирана засега в Конгреса.

Международният валутен фонд (МВФ) наскоро преразгледа към понижение прогнозата си за растежа на САЩ поради липса на каквито и да било подробности по предложенията за икономически подем, които досега караха фонда да очаква ускоряване на растежа на най-голямата световна икономика.

„Предвид неяснотата около макроикономическите мерки, които ще бъдат въведени в близките месеци, МВФ вече очаква за тази година и догодина растеж от 2,1 на сто вместо обявените по-рано 2,3 на сто и съответно 2,5 на сто“.

Вярно е, че безработицата е на 16-годишен минимум от 4,3 на сто, но тази добра новина има недостатъка да възпира ускоряването на растежа, освен ако не подхрани в същото време и инфлацията. Има и вариант да се прибегне до имиграцията като източник на работна ръка, но това изобщо не влиза в плановете на администрацията на Тръмп, информира investor.bg.

И предприятията започват да срещат затруднения да намират квалифицирана работна ръка. А въпреки почти пълната заетост заплатите почти не са нараснали.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *