Икономиките в Азия набират скорост

Инвеститорите трябва да следят не само икономиката на Китай.Ниските цени на петрола ще стимулират развитието и на други страни в Азия.

Интересен е анализа на датския икономист Ван Петерсен – ..Основният двигател на растежа на световната икономика през 2015 г. ще бъде Съединените щати“ – казва Кай Ван Петерсен. Един от основните фактори за растеж на икономиката на САЩ,е евтината енергия: цените на петрола от средата на миналата година са намалели с 60%. Америка се възстановява от кризата, демонстрира подобряване на статистиката си. Например, безработицата в САЩ днес е 5,7%, което е около 2 пъти по-ниска от стойността на пика в разгара на кризата…

Анализаторът препоръчва на инвеститорите да разгледат и другите възможности за вложения освен Китай. Според него страните от Тихия океан са едни от най- интересните за инвестиции в света.Там живее 61% от населението на света (4,3 милиарда души) , които заемат 30% от територията на земното кълбо.

В пет от страните , размера на икономиката е за повече от $1000000000000 , в региона са най-голямите сделки в света за привличане на капитал – станахме свидетелина успешната борсова продажба на китайския онлайн магазин Alibabaза 25000 милиона щатски долара.

В този район има както развитите страни (Япония, Австралия и Нова Зеландия) така и бързо развиващи се (Китай, Индия, Индонезия). Има държави, които са по средата между тези категории (Южна Корея, Тайван, Сингапур) и по-слабо развитите икономики, които са в самото начало на реформите – е Шри Ланка, Лаос и Мианмар.

Може да се очаква в недалечно бъдеще Индия да изпревари Китай икономически.

Китай и Индия са единствените страна в света, където живеят повече от 1 милиард души (1,4 милиарда- Китай и 1,3 – Индия милиарда).

Очаква се още през 2025 г., населението на Индия да надхвърли прага от $ 2,00 милиарда,изпреварвайки населението на Китай. Индийската икономика в близко бъдеще вероятно ще надмине Китайската, въпреки че сега ни е трудно да повярваме – Днес Индийския БВП е почти 5 пъти по-малък от Китайския ($1900000.0 милиона и 9200.0 милиарда щатски долара).

Големия коз на Индия е демографския- „50% от населението е на възраст под 25 години, 65% – в рамките на 35 – изброява Ван Петерсен. – За повечето хора, английският е майчин език. Страната е с високо ниво на хората с висше образование. “ В Индия, с огромни скорост нараства средната класа – нейното население в момента се оценява на 250-300000000 души Те осигуряват потребителско търсене на всички категории стоки, включително луксозните.

 

Ниските цени на петрола много ще помогнат на индийската икономика. Всичко това се допълва от създаването на благоприятна политическа среда: за първи път от 30 години насам, страната провежда мащабни структурни реформи, като по-голямата част в парламента се доминира от една партия. Индия е това е, което Китай беше преди 30 години,“ – казва Ван Петерсен.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *