Икономисти: България трябва да намали държавните разходи и да избягва дефицити

© Снимка: БГНЕС

 

България трябва да намали държавните разходи и да избягва дефицити, за да не попадне в негативната спирала като Гърция. Това смятат независимите икономисти от групата на „Макролоч“, инициатива на Института „Отворено общество“, която периодично анализира икономическата ситуация и рисковете пред страната.
Притеснение поражда спирането на реформите в ключови сектори като пенсионната система, здравеопазването и администрацията. Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие смята, че приходите в бюджета няма да нараснат. Ето защо в средата на годината трябва да се предвиди буфер и евентуално да започне актуализация на бюджета, в случай че приходната част не се изпълнява. Тази година трябва да бъдат замразени пенсиите и заплатите в бюджетната сфера, както и да се откажем от идеите за намаляване на осигуровки и ДДС.
Правителството в един много кратък период трябва да определи кои разходи са наистина необходими, каза и Димитър Чобанов от УНСС.
„Тези министерства и ведомства, които не са предприели нужните мерки, а трябва да се помисли кое е излишно, кои функции се дублират и съответно разходите за тях да бъдат значително намалени, така че бюджетът да може да влезе в една устойчива позиция и дефицитът да започне да бъде понижаван“, посочи Чобанов.
Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии обясни, че от началото на кризата в 13 от 16 месеца има огромен растеж на разходите.
„И въпреки това, че хора от управлението на страната на риторично ниво използват речник, който би могъл да бъде приписан на либерални икономисти, данните, в икономиката делата са данни, данните сочат друго. По данните ще ги познаете, не по приказките“, коментира Ганев.
Икономистите смятат, че възстановяване може да се очаква след средата на 2010 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *