Икономисти: Не пипайте данъците

България ще излезе от кризата в края на годината. Правителството трябва да избегне разнопосочното говорене, свързано с реформи и данъци.
Това обявиха икономистите Владимир Каролев и Емил Хърсев по Нова телевизия, предаде агенция КРОСС. Според Каролев инвеститорите се объркват от разнопосочни сигнали и от очакването за предстоящо вдигане на данъците. По думите му в ГЕРБ има хора с модерно икономическо мислене, като например министрите Плевнелиев, Трайков, Дянков, но в същото време и хора, които могат да се запишат направо в БКП, например Тотю Младенов.

Икономистът дори обвини социалния министър, че спъва пенсионната реформа. Според него повишението на социалните осигуровки ще докара малко повече приходи в НОИ, но ще понижи събираемостта на другите данъци.

В началото на месеца Младенов обяви, че ако до края на годината не се свие дефицита в НОИ, ще последва покачване на здравните вноски с 2 процентни пункта. Каролев е убеден, че министър Дянков добре се справя с функциите си, важното било да го слушат.

Икономистът категорично отрече да е обосновано вдигането, на който и да било данък. По думите му това неминуемо би намалило приходите в държавната хазна.

„В предизборната програма на ГЕРБ пише – запазване на плоския данък, който иска да го премахне, да напусне ГЕРБ“, коментира Каролев по повод неотдавнашните идеи на социалния министър за премахване на плоския данък. Финансистът Емил Хърсев напълно се съгласи с позицията на Каролев за данъците. Наред с това той смята, че към момента е твърде нисък приходът на чуждестранни инвестиции, но по-интересното е, че има поток на излизащи от страната инвестиции.

Влизат обаче по-устойчиви пари във вид на инвестиции, а когато те са във вид на депозити, за месеци могат да бъдат освободени, обясни Хърсев. Според него от България излизат депозити от банките майки, както и дивиденти на някои големи компании.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *