Икономисти от RBS: Продайте акциите си, крахът идва

2016-а ще бъде година катаклизми за инвеститорите. Пазарът на акции може да се срине с 20%, а цената на петрола да падне до 16 долара за барел. Притеснителните прогнози са на икономисти от Royal Bank of Scotland и са цитирани от The Guardian.

В съобщение до клиентите си от банката посочват: „Продайте всичко, освен висококачествените облигации. В претъпканите зали изходите са тесни.“

Според икономистите на институцията сегашната ситуация много напомня тази от 2008 г., когато колабира „Лемън брадърс“, което пък доведе до глобална финансова криза. Този път Китай може да се окаже в ролята на „задействащ механизъм“.

Борсовият пазар вече се намира под силен натиск, като водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE загуби 5 на сто от стойността си в най-лошото си начало на годината от 2000 г. насам. Това се случи и с водещия индекс в Ню Йорк – Dow Jones, който загуби 6% от стойността си за седмица.

Цените на петроласъщо рязко паднаха на фона на страховете за свиващо се търсене и увеличаващо се предлагане. Това се случва на фона на подготвяното вдигане на санкциите над Иран. Напрежението между Иран и Саудитска Арабия прави все по-малко вероятно решение на ОПЕК да намали производството, за да подкрепи цените. Сорт Брент вече се търгува за малко над 31 долара за барел, което е най-ниското равнище на цената от април 2004 г. насам.

Инвеститорите са притеснени от опасенията за значителен спад в китайската икономика и обезценяване на юана въпреки усилията на правителството да ограничи загубите.

Ендрю Робъртс, шеф на кредитните операции на RBS, коментира пред изданието, чеспоред него проблемът в Китай ще се превърне в снежна топка.

Пазарите бяха подкрепени за кратко от ниските лихви, мерките за стимулиране на икономиката, провеждани от централните банки (основно чрез така наречените количествени улеснения), и надеждите за възстановяване на икономиките. Но с решението на Федералния резерв да започне повишаване на лихвите и очаквано подобно поведение от страна на Bank of England тази подкрепа на практика е изличена.

Според Робъртспазарите на акции в Европа и САЩ може да се сринат с 10 до 20 на сто. FTSE пък е в още по-рискова ситуация заради това, че в него са включени много компании, които предлагат стоки. „Всички тези инвеститори, които обикновено купуват книжа на петролни и минни компании, смятат, че това е сигурна позиция, но ще открият, че това изобщо не е така“, посочва Робъртс.

„Подозираме, че 2016 г. ще се характеризира с повече фокусиране върху това как ще излязат от ситуацията инвеститорите в три групи активи, които бяха облагодетелствани от количествените улеснения: развиващите се пазари, кредитирането, акции и облигации. Рисковете са високи“, предупреждава той.

The Guardian посочва, че тази банка не е единствената с подобна прогноза. Анализатори на JP Morgan също предупредили клиентите си да продават акциите си при първа възможност.

Междувременно от Morgan Stanley прогнозираха, че е възможно цената на петрола да се срине до 20 долара за барел, а пък очакванията на Standard Chartered са дори по-зловещи и стигат до 10 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *