Икономисти предлагат алтернативен държавен бюджет

Държавните разходи по време на криза не трябва да се увеличат, а да се разпределят по-ефективно, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА икономистът Димитър Чобанов от Института за пазарна икономика. На брифинга беше представен алтернативен държавен бюджет с ниски данъци за 2009 г.
Чобанов посочи, че допълнителните разходи, които правителството прави, за да подпомогне непродуктивните предприятия и сектори от икономиката, биха удължили кризата.
Това са мерки, взети под натиск, които са за сметка на всички данъкоплатци, смята икономистът. Според него разпределението на държавните разходи може да бъде по-ефективно, а облагането на доходите – по-ниско. По думите на икономиста страната ни е на последно място в ЕС по ефективност на публичните разходи.
Георги Ангелов – старши икономист в института „Отворено общество“, предлага в бюджета за следващата година рязко да бъде намалено данъчното облагане за фирми и частни лица – от 33.7 на сто осигурителните вноски до 10 на сто.
Осезаемо трябва да се понижи и квазиданъчното бреме под формата на държавни такси, за да се стимулират предприемачите у нас, е мнението на експерта. В алтернативния бюджет е заложен 10 на сто данък за едноличните търговци и премахване на данъка върху дивидентите.
За да се облекчи липсата на чужди инвестиции по време на криза, икономистите предлагат всеки работещ да има лична пенсионна сметка, а осигурителната вноска да се повиши на 10%.
Ангелов предложи в бюджета да бъдат предвидени няколко буфера срещу кризата. Икономистите искат по-голям резерв в размер на 600 млн. лв., бюджетен излишък от три на сто от БВП, спестяване на пет на сто от всички бюджетни разходи и набелязване на разходи, които могат да се ограничат.
На всяко тримесечие да се проверява изпълнението на бюджета през следващата година и така да се съобразяват разходите на държавата на фона на очакваната криза, предлагат икономистите.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *