Икономисти предлагат държавата да финансира реиндустриализацията

Държавата да финансира реиндустриализацията, като за целта държавните субсидии да достигнат 1,2% от БВП. Това предлага екип от икономисти, които са публикували обширен анализ, наречен Бяла книга за реиндустриализацията.

Те смятат, че перспективна е най-вече високотехнологичната индустриализация, чрез създаването на нови високотехнологични предприятия, както и ревитализацията на бивши индустриални предприятия и индустриални зони чрез рекапитализация и технологическо обновление.

Въпреки процеса на деиндустриализация, индустрията е гръбнакът на световната икономика. Тя формира един световен пазар с годишен стокооборот от около 10 трилиона USD. Заедно със строителството и енергетиката този стокооборот възлиза на 13 трилиона USD. В развитите страни индустрията създава добавена стойност от 5200 USD на човек от населението, аргументират се икономистите.

Според техните данни индустрията е фундамент и на икономиката на страните-членки на ЕС. Нейният относителен дял в обема на експорта на стоки е 75,6%, в общия обем на експорта 57%, в създаването на нова стойност 15,2%, в общия броя на заетите 14,4%, в разходите за научни изследвания и развойна дейност 65,3% и в разходите за иновации 49,3%.

Последните три десетилетия се характеризират с преместване на производствените мощности от развитите страни в страните от Азия и Тихоокеанския регион, което на практика доведе до силна деиндустриализация в САЩ и Европа. В страните от Югоизточна Азия относителният дял на индустрията в създаването на БВП е над 25%, докато в страните-членки на ЕС този дял е само 15,2%. Китай се превърна във водещата индустриална държава в света, създаваща добавена стойност от 2,45 трилиона USD, което е повече от добавената стойност на индустрията в целия ЕС – 2,25 трилиона USD, се казва в анализа.

Българската индустрия е в кризисно състояние, смятат експертите. Те припомнят, че българската икономика е отворена, със сравнително висока експортна ориентация, с висока зависимост от чуждестранни инвестиции и помощи от ЕС, а доминираща роля играят дъщерни компании на транснационални концерни в основните стопански отрасли, и особено в сферата на финансите.

„В ЕС няма друга страна, в която банковият, застрахователен и пенсионно осигурителен сектор да бъдат доминирани в такава висока степен от чуждестранни компании, какъвто е случаят с България. Една значителна част от производителния капитал е чужда собственост. Около 90% от националния финансов капитал се управлява от чужбина“, се посочва в анализа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *