Икономисти: 25% шанс за двойна рецесия

Осемдесет процента от икономистите, анкетирани от NABE, заявиха, че виждат шанс „едно към четири“ за двойна рецесия. Изследването, проведено от Националната асоциация на бизнес икономистите, също даде смесен преглед при обмислянето на усилията за фискални стимули, но Фед получи най-добрата оценка от 2007 г. за отговора на паричната политика в периода на кризата.

Снимка: iStock

Икономистите са загрижени за нарастващия размер на американския дълг, като 88% са поне „донякъде“ и 22% са силно загрижени.

Има шанс „едно към четири“ икономиката да изпадне в двойна рецесия, според мнозинството от икономисти, анкетирани от Националната асоциация за стопанска икономика.

Икономика на стагнацията – какво ни чака и какво да направим ...

Две трети от членовете на NABE казват, че икономиката все още не е излязла от рецесията, която започна през февруари. Осемдесет процента виждат 25% шанс за втори спад, след като икономиката се възстанови.

235 членове на NABE в полугодишното проучване дадоха добри оценки на стимулиращите усилия на Фед, но те бяха разделени дали Конгресът е свършил адекватна работа в отговор на рецесията, информира infostock.bg.

Три четвърти смятат, че настоящият паричен отговор на Фед е подходящ, най-високият процент одобрява текущата парична политика от 2007 г.

Близо 60% очакват диапазонът на ставките на федералните фондове да остане непроменен в диапазона между 0 – 0.25% или дори да намалее до края на 2021.

Експерти предупреждават за нова икономическа криза - Съвети и ...

Повечето очакват целевата ставка на средствата да бъде по-висока до края на 2022 г., но все пак в рамките на 100 базисни точки от мястото, където се намира в момента.

Проучването е проведено между 30 юли и 10 август, точно когато Конгресът дискутираше, но не успя да постигне съгласие относно поредния пакет от стимули. Четиридесет процента заявяват, че стимулът, предоставен от Конгреса, е недостатъчен. Други 37% казват, че е адекватен, а 11% го смятат за прекомерен.

Повече от половината, 52% казват, че оптималният пакет за следващия фискален пакет би бил най-малко 1.5 трилиона долара, докато други 20% смятат, че трябва да бъде между 1 трилион и 1.5 трилиона долара. Седемнадесет процента смятат, че пакет, по-малък от 1 трилион долара, ще бъде оптимален.

Идва ли нова икономическа криза? | Клуб 'Z'

Шестдесет процента от участниците заявиха, че Конгресът трябва да разшири както допълнителната застраховка за безработица, така и Програмата за защита на заплатите за малкия бизнес. Други 18% казаха, че не вярват, че допълнителното заплащане за безработица трябва да бъде увеличено.

Четиридесет и пет процента от анкетираните казват, че фискалната политика е твърде строга или рестриктивна, докато други 37% смятат, че това е „правилно“.

Цените в САЩ се сриват с тревожни темпове | Искра.бг

Икономистите са загрижени за нарастващия размер на американския дълг, като 88% са поне „донякъде“ засегнати от факта, че федералният държавен дълг е на път да надхвърли 100% от БВП, по-висок от всеки период след Втората световна война. Двадесет и два процента са много загрижени, а 34% са загрижени.

Те също смятаха за най-добрия начин Конгресът да увеличи приходите. Петдесет и пет процента заявиха, че трябва да се повиши широколентен данък върху енергията или въглеродните емисии, а 51% говореха за разширяване на индивидуалните и/или корпоративните данъчни основи. Подкрепата за данък върху богатството нарасна до 36% през август от 24% през февруарското проучване.

От NABE заявиха, че мнозинство или 58% са казали, че правителството е трябвало да направи повече, когато икономиката е в добра форма за разработване на по-добри фискални стабилизатори.

Три важни политически приоритета, които следващата администрация трябва да предприеме през първата си година, са борбата срещу COVID-19, насърчаването на икономическото възстановяване и здравната политика. Те бяха цитирани по-често от дузина други избори.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *