„Икономист“ за България: Още едни предсрочни избори?

В материал за протестите в България влиятелното британско издание „Икономист“ се пита дали страната не е пред прага на нови предсрочни избори.
Разказвайки за продължаващи над 10 дни протести в София, които са насочени срещу корупцията по високите етажи на властта, „Икономист“ обобщава, че само три седмици след сформирането на новия български кабинет, той е изправен пред съдбата на стария.
Преди четири месеца подобни протести принудиха предишното консервативно правителство да подаде оставка, припомня изданието.
Цитиран е премиерът Пламен Орешарски, според когото това е
най-тежкото начало за български кабинет в последните години. 
 
Протестите тръгнаха от серия съмнителни назначения, най-спорното от които е това на Делян Пеевски – през 2007 г. уволнен от поста заместник-министър и разследван по обвинения за изнудване и корупция, но впоследствие оневинен.
Пеевски е и медиен магнат, в империята на който влизат тиражни вестници, телевизии и уебсайтове, припомня изданието и добавя, че той също така е депутат от ДПС.
Цитира се и президентът Росен Плевнелиев, който каза, че е загубил доверието си в кабинета след назначението на Пеевски.
С разрастването на протестите Орешарски призна, че
назначението е било грешка и то бе отменено от парламента,
припомня „Икономист“.
Протестиращите искат оставка на правителство и нов Изборен закон, позволяващ и на по-малки партии да влязат в Народното събрание. В повечето случаи протестите са мирни, като към протестиращите непрекъснато се присъединяват известни актьори, писатели, музиканти.
Никой не управлява сега кораба, потъвал от десетилетия, обобщава ситуацията Михаил Въжаров, маркетинг специалист.
Жустин Томс, мениджър в София, пък отбелязва, че протестите са „срещу хора, които трябва да са в затвора, а вместо това са назначавани на висши държавни постове“.
Допитване на „Алфа рисърч“ сочи, че 80% от българите подкрепят протестиращите.
Широката подкрепа прави ситуацията изключително тежка за кабинета,
коментира Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София.
Хиляди демонстранти се събраха в София на 11-тия ден на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, съобщава агенция Ю Пи Ай.
Въпреки горещините броят на протестиращите не намалява. Сборното място на демонстрантите е Президентството и Министерския съвет.
Според ИТАР-ТАСС около 3000 души вземат участие в поредната протестна акция в София, насочена срещу правителството на Пламен Орешарски.
(От известно време полицията не дава сводка за числеността на протеста, но броят на протестиращите е сравнително постоянен дни и вероятно е около 10 хил. души. В някои дни протестиращите са дори повече – б.ред.)
Вече почти две седмици в България не престават масовите демонстрации
Хората излизат на улиците на София, Пловдив, Варна и други градове за да изразят протест против правилата на политическа игра в страната, пише руското електронно издание Фонд за стратегическа култура.
За пръв път от времето на етническото противопоставяне с турското малцинство в България в края на 80-те година българите не се делят на леви и десни, на бедни и богати. Масата на протестиращите по улиците на българските градове е от всички класи и слоеве, пише изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *