”Икономист”: Страховити избори в България

Под заглавие „Страховити избори в Източна Европа – време е да започнем да се притесняваме“ британското списание „Икономист“ анализира резултатите от евровота, съобщи Дойче веле.
Притесненията са най-вече във връзка с развитието в България. „Ксенофоби и популисти бяха избрани в някои от старите членки на ЕС. Но техните източноевропейски колеги карат западняците да изглеждат хрисими“, коментира изданието.
„Икономист“ дава за пример един от новите депутати на партия „Велика Румъния“, Корнелиу Вадим Тудор, който в статията бива характеризиран като „ругаещ националист и придворен поет на някогашния комунистически диктатор Чаушеску“.
В статията се казва, че крайно дясната унгарска партия „Йобик“, която има трима евродепутати, ще може вече да приглася в охулването на ромите на своите балкански колеги, сред които са и двама членове на българската „отявлено расистка“ партия Атака.
Един от победителите в Латвия беше Алфредс Рубикс, бивш комунист, който беше осъден на затвор за подкрепата си на преврат срещу независимостта на Латвия през 1991 г. Победата му показва заплашителното увеличаване на носталгията по СССР сред все по-изолираните от обществото тук руснаци. В Естония етническите руски партии се провалиха. Най-удивителният резултат в Естония беше избирането на Индрек Таранд, популярен биш дипломат, който беше независим кандидат, като знак на протест срещу правилата, които не позволяват на гласоподавателите да избират между кандидатите от партийните листи.
Както в повечетодържави от Западна Европав повечето източноевропейскистрани триумфираха дясноцентристките партии. Но според „Икономист“ истинското значение на европейските избори е не толкова в състава на новия Европейски парламент, колкото в тенденциите, които те са очертали за бъдещото развитие на политиката в отделните страни-членки.
„Обхванатата от скандали България ще проведе парламентарни избори в началото на юли. Ако се съди по европейската надпревара, гласуването ще е колоритно, но и неприятно“, прогнозира списанието. „Свързани с мафията партии се представиха обезпокоително добре на европейските избори, въпреки че не спечелиха нито едно място. Купуването на гласове беше често срещано, наред с други залитания като изкривяване на правилата и измами с бюлетините. В опит да накажат малките партии, властите неуспешно се опитаха да вдигнат избирателния праг за влизане в парламента до 8%, така той става най-високият в Европа. Юридическите извъртания създадоха огромни трудности за една опозиционна коалиция дори да се регистрира, се казва още в статията.
„За съжаление, представителите на ЕС, които следят колебливия напредък на България към прозрачно правителство, ще има какво да напишат в следващия си доклад. Лошо е, когато съмнителни типове печелят гласове. Още по-лошо е, когато те са тези, които ги броят“, е заключението на „Икономист“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *