Икономист: Със сигурност кризата не си е отишла

Със сигурност кризата не си е отишла на глобалните пазари и прекаленият летен оптимизъм е малко преждевременен. За да си отиде кризата трябва да се решат фундаменталните проблеми, които доведоха до нея – това обяви в студиото на бТВ икономистът Лъчезар Богданов. „Докато тези проблеми не се решат, същинско, истинско възстановяване няма да има. Да, може да има спиране на спада, може да се закрепят някъде около стабилизиране на положението, а не продължаване на падането с голяма скорост, но при всички случаи е твърде рано за такъв оптимизъм. За България това важи в същата степен. При все, че при нас въпреки тези недобри резултати за икономиката през първата половин година, не мисля, че можем да говорим за някакво свободно падане или драстично управление на някаква криза“, каза още той.
„Почти със сигурност българското правителство няма много съществена заслуга за това, което до момента се случва в българската икономика. Разбира се, обаче, то е в позицията да реагира, т.е., виждайки какво се случва и какви ефекти има, трябва да се вземат някакви мерки, които ако не да обърнат нещата, поне да забавят негативните ефекти. Със сигурност българското правителство трябва да даде много ясни сигнали за това, че България няма да стане втора Литва или Украйна, или Исландия. Със сигурност трябва да даде ясен сигнал, че бюджетът ще бъде безусловно и абсолютно твърдо поддържан в балансирано положение, че правителството няма да бъде като Виденовото правителство, което печаташе пари всеки месец, равни на 10% от БВП, за да кърпи някакви дупки… „, каза още Богданов.
Според икономиста Васил Караиванов, също гост на бТВ, „принципът на Айнщайн за относителността не само във физиката, но и в икономиката, също е валиден“. На сайта на Евростат в съобщение още от 13 август се казва, че спадът за ЕС е 0,3%, а за Еврозоната е 0,1%. В самата новина обаче с много ситни букви се казва, че всъщност, в сравнение със съответното тримесечие на миналата година, спадът е 4.8% за ЕС и 4.6% за Еврозоната, коментира Караиванов. „Например, Германия, за която се казва, че излиза от кризата, предното тримесечие при тях спадът е над 6%, второто тримесечие е 5.9%, Италия бележи две шестици последователно от минус 6%, съседите ни Румъния в последното тримесечие 8.8% спад, който е двойно на нашия, а ако отидем към балтийските републики там вече рекордите са убийствени“.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *