Икономическата активност на САЩ се повиши значително през септември

Показателят, измерващ бъдещото икономическо развитие на САЩ, се е повишил значително през септември, което означава, че икономиката се е подобрявала преди затварянето на правителствените служби за 16 дни, предаде Associated Press.

Институтът Conference Board обяви, че през септември неговият индекс на водещите икономически показатели се е покачил с 0.7% до равнище 97.1 пункта, след като и през август беше отчетен същият растеж. Според новия резултат има покачване за пети път в рамките на шест месеца.

Индексът дава предварителна представа за икономическите условия след три до шест месеца. Той е съставен от 10 показателя, сред които промишлени поръчки, котировки на акциите и очаквания на потребителите.

От Conference Board смятат, че септемврийският резултат е сигнал, че американската икономика е нараствала умерено и вероятно е набирала инерция преди спирането на работата на правителството.

Най-голямото икономическо предизвикателство занапред е относително вялото потребителско търсене, което е отражение на слабото увеличение на заплатите и ниските равнища на потребителско доверие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *