Икономическата криза и влиянието й върху финансовото богатство на българските домакинства

При изследването са наблюдавани активи като пари в брой, депозити, акции, ценни книжа – преди всичко Държавни ценни книжа, вложения в пенсионни фондове, във взаимни фондове, в животозастраховане, както и стойността на притежаваните жилища. Според „Индъстри Уоч” общото богатство на домакинствата в България, формирано от финансовите активи и стойността на жилищните активи, възлиза на 176 милиарда лева. Само финансовото богатство – пари в брой, депозити, акции, според изчисленията на екпертите възлиза на 33,7 милиарда лева за 2008 година. За сравнение – през 2007 година цифрата е малко над 31 милиарда лева. Парите в брой и банковите депозити формират една четвърт от притежаваното от българските домакинства през 2008 г.

„Което показва в известна степен доверието на домакинствата към банковата система – уточнява Красен Йотов, икономист от „Индъстри уоч”. – Тоест, няма сигнали за масово теглене на депозити, което да увеличи значително дела на парите в брой. Депозитите, напротив, нарастват като дял – от 60 процента през 2007 г. на 65 процента към края на 2008 г. Няколко фактора влияят в тази посока, един от тях е гаранцията на БНБ, която беше разширена и всъщност през Фонда за гарантиране на влоговете още по-голяма сума от депозитите беше гарантирана. По този начин в банките бяха привлечени допълнително депозити. Делът на притежаваните от домакинствата акции значително се свива, в момента те са около 2,2 на сто от финансовото им богатство. Това е в унисон със значителния спад на индексите на Българската фондова борса през последните месеци. По отношение на пенсионнИте фондове няма много голямо изменение – малко намаляват нетните им активи, влияние в тази посока оказва и изтеглянето на финансов ресурс от вложители в доброволните пенсионни фондове, както и сривът на капиталовите пазари у нас и в чужбина, което намалява стойността на портфейлите на пенсионните дружества. По отношение на животозастраховането няма окончателни данни за 2008 г., но по наши оценки активите леко се разширяват. Но като цяло животозастраховането остава малка част от портфейла на домакинствата.”

От „Индъстри уоч” уточняват, че депозитите до 20 хиляди лева съставляват половината от спестяванията на българите в банките. Най-бързо растат спестяванията между 10 хиляди и 20 хиляди лева. В банките бързо се увеличават и депозитите над 50 хиляди лева, което вероятно се дължи на разширената държавна гаранция върху депозитите, която вече е 100 хиляди лева. През последното тримесечие на 2008 г., според експертите се наблюдава тенденция на намаляване на рисковите инвестиции, тоест вложения във взаимни фондове и в акции. Но пък нараства интересът към консервативните взаимни фондове, които инвестират главно нискорисково – тоест, в облигации. През 2008 г. българите са предпочели отново да влагат парите си в жилища. В сравнение с 2007 г., растежът е с 12 процента, въпреки че в края на годината се забавя. Днес главните притеснения на българите са свързани с това да не загубят работното си място и по този начин да не могат да обслужват взетите кредити.

Милка Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *