Икономическата ситуация в еврозоната е критична

Икономическата ситуация в еврозоната е „критична“ с оглед на слабия ръст и изключително ниската инфлация, каза членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш, цитиран от Dow Jones Business News.

„Икономическата ситуация е от решаващо значение. Растежът е слаб… инфлацията е изключително ниска“, посочи Мерш на събитие, организирано от местен кредитор в югозападния германски град Херенберг.Ив Мерш заяви още, че ръководството на ЕЦБ е готово да започне да изкупува обезпечени с активи ценни книжа през следващата седмица, като част от плана за стимулиране.

Коментарът му дойде по-малко от една седмица след като ЕЦБ остави без изменение монетарната си политика, но отвори широко вратата за по-нататъшни действия. Основната причина е изключително ниският ръст на потребителските цени в 18-членния валутен блок (0,4% годишно), който както според представителите на ЕЦБ, така и според повечето анализатори е в основата на забавящата се икономическата активност и слабия растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *