Икономическата ситуация в еврозоната се подобрява, но недостатъчно

Икономиката в еврозоната е нараснала с 0.3% през четвъртото тримесечие и с 0.9% за цялата 2014 г. Данните са малко по-добри от очакваното, но все още растежът е твърде слаб, за да извади европейската икономика от застоя.

Европейската комисия прогнозираше икономическият растеж през 2014 да бъде на равнища от 0,8%. По-добрите данни за икономическия растеж се дължат на успехите на германската икономика през миналата година и по-ниската цена на петрола, предаде АФП.

Най-голямата икономика в еврозоната отбеляза изненадващ растеж от 0.7% за четвъртото тримесечие на 2014 г., който е резултат от големи потребителски разходи. Испания също регистрира ръст от 0.7% през последното тримесечие, давайки надежда, че безработица от 24% ще продължи да намалява.

В същото време опасенията за опасенията за съдбата на затъналата в дългове Гърция се подновиха с нова сила. Ако срокът за погасяване на спасителния заем не бъде удължен до края на месеца, страната е застрашена от неплатежоспособност.

„Това увеличение, макар и скромно според международните стандарти, е най-голямото от първото тримесечие на 2011 г. до сега. Това ще засили надеждата, че ефектът от кризата в Гърция е компенсиран от спадането на цената на петрола и курса на еврото“, заяви Дженифър Маккеън, водещ европейски икономист към Capital Economist.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *