Икономическата среда в еврозоната остава крехка

Активността в производствения сектор на Германия и Франция продължи да забавя темпа на своя спад през юни. Предварителните данни на изследователския институт Markit показаха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на двете страни се увеличава за четвърти пореден месец, но все пак остава в песимистичната зона под 50 пункта.
Индикаторът достига 45,5 пункта за Франция и 40,5 пункта за Германия през юни. Стойността му за двете страни възлезе съответно на 43,3 и 39,6 пункта за предишния месец. Най-значително се увеличават компонентите на индекса, които измерват нивото на новите поръчки.
В същото време секторът на услугите изненадващо направи крачка назад. Индексът, който измерва равнището на бизнес активността в сектора на услугите, се понижи от 48,3 до 47,5 пункта във Франция и от 45,2 до 44,3 пункта в Германия през юни.
В резултат на това индексът на бизнес активността в производствения сектор на еврозоната се повиши до 42,4 пункта през юни спрямо 40,7 пункта за май. Аналогичният индекс за сектора на услугите обаче отчете спад от 44,8 пункта за май до 44,5 пункта за юни.
Показателите, които следят бизнес активността в частния сектор на еврозоната, успяха да се стабилизират през последните месеци. Те достигнаха най-високите си нива от последното тримесечие на 2008 година, когато икономическата обстановка внезапно се влоши.
Днешните данни напомниха, че, въпреки обнадеждаващите признаци, икономиката остава крехка и все още не може да се говори за трайно възстановяване. Това се потвърди и от данните на френското статистическо бюро, които показаха, че потребителските разходи в страната неочаквано намаляват след две последователно месечни повишения.
Индексът на потребителските разходи намалява с 0,2% на месечна и 1,6% на годишна база през май. Пазарните анализатори очакваха ръст от 0,2% за месеца, след като индексът се увеличи с 0,5% през април и 0,6% през март. Най-силно се свива потреблението на облекло и стоки за бита.
Еврото отстъпи леко след разочароващите данни за двете най-големи икономики в еврозоната. Към 11:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3878 долара спрямо курс от 1,3909 половин час по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *