Икономическа криза – мерки

На 21 януари, Министерският съвет трябва да приеме Националния план за действия по заетостта за 2009 г. В него е предвидена специална мярка, насочена към компенсиране на работници, работещи в предприятия, засегнати от икономическата криза, т.е. потенциално безработни. Целта на мярката е предотвратяванесъкращаването на работна сила за работодателите, сблъскващи се с намаление на поръчките и търсенето на предлаганите от тях стоки и услуги в условията на финансова и икономическа криза.

Предстои приемане на Постановление на Министерския съвет, което да регламентира обхвата на предприятията, които ще имат право да ползват мярката, средствата, които ще получават, механизма за кандидатстване, администриране и критерии за подбор. В тази връзка бе създадена работна група към Министерството на труда и социалната политика, в която влизат представители на социалните партньори, администрацията и научните среди. Първото заседание на работната група се проведе на 13 януари т.г. Бяха дискутирани по принцип отделните елементи на бъдещото ПМС, като предстои изработването на конкретните текстове.

Предлага се да се изплаща по половин минимална работна заплата (т.е. 120 лв.) на зает в продължение на 3 месеца. Ако се направи промяна в нормативната уредба, възможно е мярката да се прилага и за период, по-дълъг от 3 месеца, но сегашните текстове на закона не позволяват това.

Обсъжда се компенсации да се дават на до 20% от заетите в едно предприятие, като точният списък на обезщетените лица ще е по преценка на работодателя.

Заложените в Плана за заетост средства могат да обезпечат компенсации за 18 000 души, при положение че се приеме да се изплащат 120 лв. на зает в продължение на 3 месеца.

Синдикатите предлагат работодател, който е ползвал средства по тази мярка, да няма право да съкращава работници. Работодателите опонират, че задължението за запазване на работните места трябва да се отнася само за субсидираните такива, но не и за останалите 80%.

Друго предложение на синдикатите е мярката да се прилага само за предприятия, в които има действащи КТД. Работодателите са против подобно ограничение! Не приемаме, също така, слагане на прагове – например, фирми с повече от 5 и по-малко от 500 наети по трудов договор, каквито предложения също са правени.

В хода на дискусията бе направено и предложение мярката да се прилага само за фирми, които не са били санкционирани за нарушаване на трудовото законодателство. Работодателите опонират, че почти няма фирма, която да не е била санкционирана по някакъв повод, затова предлагаме да се прецизира това предложение, като се отнася само за фирми, които „системно нарушават…”.

Обсъдено бе, също така, мярката да се отнася за предприятия, които имат решения на управителните си органи за неизплащане на дивиденти (или намаляване на дивидента) за собствениците и управителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *