Икономическа мощ на кредит

Японците финансират задлъжнялата си държава

С почти 200 процента Япония е най-силно задлъжнялата от развитите страни в света. Особеното при нея обаче е, че 95 на сто от държавните облигации са закупени от японски банки, други финансови институти и от гражданите.

Япония все още се води за втората най-голяма индустриална държава в света, но при държавен дълг от 200 процента, перспективите не са никак розови. Въпреки това японците са против повишаване на данъците и в това отношение новото правителство на премиера Хатояма е съгласно с тях. За да финансира предизборните си обещания, кабинетът реши да извърши съкращения в бюджета. Само че това не донесе желаните средства.
Безславен световен рекорд
Освен това поради световната криза намаляха данъчните постъпления. Затова новият бюджет предвижда близо една трета повече дългове, отколкото бяха направени през миналата година. „Общият размер на държавния дълг достига 200 процента. Това е един безславен рекорд в сравнение с другите развити страни – например в Европа“, казва икономистът Масааки Сузуки.
Ще овладее ли Хатояма положението?
Драматичното нарастване на държавния дълг започна през 90-те години, когато бе решено възстановяването на японската икономика да се извърши по пътя на гигантски инвестиционни програми. Само че сметката не излезе и Япония не успя да се измъкне от спиралата на дефлацията. Предвид ниските лихви обаче дефлацията улеснява държавата в правенето на нови и нови дългове:
„През последните години инвестиционните програми намаляха, но въпреки това положението с дълговете не се оправи. Обяснението трябва да се търси в застаряването на японското общество и произхождащото оттам увеличение на социалните разходи“, обяснява Сузуки. Освен това Япония има много ниска раждаемост. Въпреки товаотказва упорито да допусне ограничен приток на имигранти.
Държавните облигации – собственост на гражданите
„По отношение на държавния дълг, голямата разлика между Япония и останалите индустриални страни се състои в това, че 95 процента от купувачите на държавни облигации са японски инвеститори и граждани. Това означава, че Япония е силно задлъжняла, но обществото разполага с достатъчно пари, които отпуска на държавата. Така се получава един затворен кръг.“ Доверието в правителството все още е налице, смята Сузуки. Въпреки това според експертът увеличаването на ДДС с цел консолидиране на държавните финанси е неизбежно.

П. Куят, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *