Икономически събития 10.04.2009

Седмицата почти свърши с положителната търговия на пазарите рано вчера по време на азиатската сесия тъй като борсите се качиха с над 300 пункта, след като централната банка на Япония обяви своя нов стимулиращ план, който има за цел да съживи влошаващата се икономика. Ръстът на фондовите пазари в САЩ се възобнови предишната сесия, с нова сила, на фона на неочакваните новини от корпоративния сектор, както и излизането на положителна макроикономическа статистика. Вторият по големина кредитор в САЩ – Уелс Фарго отчете печалба през първото тримесечие на тази година, което дава надежда за завършване на проблемите в банковия сектор. Друг положителен фактор е внезапнота намаляване на търговския дефицит, стойността на които е рекорд от 1996 г., еднократно намаление от 28%. Данните за заетостта също показаха положителна динамика – броят на молбите за обезщетения миналата седмица е бил по-малък в сравнение с предходната седмица.
На стоковата борса, в по-голямата си част, не се придоби универсалния оптимизъм, благородните метали се очаква да губят позиции, докато на енергийния пазар има разрастване. S&P500 закри на 856,56 пункта, което представлява увеличение от 3,805%,
DJIA на 8083,38 пкт, което е покачване от 3,142%, а
Nasdaq Composite затвори на 1652,54 пкт с увеличение от 3,890%.
Инвеститорите от цял свят бяха по-положително настроени за икономическата перспектива днес, след по-добри от очакваните приходи на Wells Fargo и общото усещане, че икономическата криза започва да се отпуска! Все пак, това може лесно да се промени от настроението следващата седмица, тъй като днес пазарите са затворени и търговците са настроени за Великденските празници.

10.04.2009 21:00:00
Държавен бюджет (млрд. USD)
Март
-147.5
-192.8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *