Икономическото доверие в Германия изненадващо нарасна през октомври

Икономическото доверие в Германия през октомври изненада приятно анализаторите. Индексът на ZEW, който отразява очакванията на бизнеса за икономиката, е нараснал до 52,8 пункта от 49,6 пункта през септември като още една индикация за разширяване на възстановяването, съобщава MarketWatch.

Икономисти не очакваха индексът да претърпи изменения през този месец, уточнява изданието. Така икономическото доверие в страната остава на най-високо ниво от април 2010 г.

„Експертите по финансовите пазари остават оптимистично настроени, а преговорите в САЩ за тавана на дълга нямат видимо въздействие върху резултатите от редовното проучване“, посочва се в доклада на института.

Анкетираните 237 анализатори и институционални инвеститори обаче са охладили ентусиазма си по отношение на сегашната икономическа ситуация. Подиндексът, който отразява настроенията им, се е понижил до 29,7 пункта от 30,6 пункта.

Изданието припомня, че данните за германската търговия и индустрия показват много разнолика картина на икономиката. През август индустриалното производство се възстанови след юлския срив, но поръчките остават слаби.

Според икономистите германската икономика е нараснала по-слабо през третото тримесечие в сравнение с второто, но се очаква икономическата експанзия да се ускори отново през последните три месеца на годината.

За периода юли-септември прогнозите са за около 0,3% икономически растеж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *