Икономическото доверие в еврозоната подкрепи еврото

Икономическото доверие в eврозоната през месец юни се подобрява за трети пореден месец. Това възроди оптимизма сред инвеститорите, че най-лошото от икономическата криза вече е минало, и доведе до поскъпване на еврото.
Единната валута повиши стойността си до 1,4131 долара, а спрямо йената достигна до 135,90 йени. Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се повиши до 73,3 пункта спрямо 69,3 пункта през месец май. Прогнозите на анализаторите бяха за по-скромен ръст до 71 пункта.
Негативно на долара се отрази и новината, че през месец април Китай е понижил инвестициите си в държавни ценни книжа на САЩ с 4,4 милиарда долара до 763,5 милиарда долара. Това става, след като премиерът на Китай изрази опасения, че стойността на долара ще се понижи.
Според проучване на UBS евро/долар ще се търгува на нива от 1,30 в края на настоящата година и 1,40 в края на 2010 година. Тези нови прогнози са по-негативни за зелените пари спрямо предишните такива за съответно 1,20 и 1, 25.
Днес ще бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт на Великобритания за първото тримесечие на тази година. Очаква се данните да отчетат понижение от 2,2% спрямо предходното тримесечие и 4,3% на годишна база.
Очакваните доклади от САЩ също се прогнозира да са по-добри от предходните. Чикагският индекс на бизнес активността за месец юни се очаква да достигне 38,6 пункта спрямо 34,9 пункта през предходния месец. Потребителското доверие в най-голямата световна икономика за същия месец ще достигне 55 пункта според анализаторите спрямо 54,9 пункта месец по рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *