Икономическото доверие в еврозоната през октомври удари най-високо ниво от август 2011-а

През октомври потребителите и бизнесът в страните-членки на еврозоната са били най-оптимистично настроени относно техните перспективи от повече от две години насам, показва последното проучване на Европейската комисия.

Това е индикация, че те могат да повишат разходите и инвестициите и по този начин да помогнат за ускоряване на икономическия растеж в еврозоната след най-продължителната рецесия от Втората световна война насам, която приключи през второто тримесечие на годината.

Индексът на икономическото доверие в еврозоната, определян от поредното месечно проучване на Европейската комисия, се повиши през октомври до 97,8 пункта от 96,9 пункта през септември и при прогнози за по-умерено подобрение до 97,2 пункта. Това е най-високото ниво на икономическо доверие в региона от август 2011-а година, но все още този важен индекс остава под неговото осреднено дългосрочно ниво от 100 пункта, което предполага за наличието на ограничено темпо на икономическо възстановяване от продължителната рецесия в региона.

Все пак индексът предполага, че европейският бизнес изглежда има по-голямо желание да инвестира, а потребителите в еврозоната имат по-голямо желание за харчене. Но поне на този етап изглежда малко вероятно да се очаква рязко подобрение на разходите, тъй като безработицата в еврозоната остава близо до нейните рекордни върхове, а европейските фирми продължават да се мъчат да си осигурят необходимото кредитиране от страна на търговските банки.

Индексът, определящ бизнес климата, се подобри през октомври до -0,01 пункта от -0,19 пункта през септември (възходяща ревизия от -0,20 пункта), отчитайки най-високо ниво от февруари 2012-а година.

Последното проучване на Европейската комисия показвапоредно и то доста солидно подобрение на индекса на доверие в индустриалния сектор (до -4,8 пункта през октомври от -6,6 пункта през септември), но и известно влошаване на доверието в сектора на услугите (до -3,7 пункта от -3,2 пункта). Известно влошаване отчита доверието в строителния сектор до -29,6 пункта през октомври от -28,8 пункта през септември, както и доверието в търговията на дребно до -7,8 пункта от -6,9 пункта през предходния месец.

Окончателният индекс на потребителското доверие, определян от Европейската комисия, се повиши през октомври до -14,5 пункта от -14,9 пункта през септември и съвпада с предварителните данни. Това е най-високото ниво на индекса от юли 2011-а година и поредно подобрение на потребителското доверие в еврозоната от неговото рекордно 42-месечно дъно, ударено през ноември 2012-а година (т.е. ръст на потребителското доверие за 9-и пореден месец).

Индексът на икономическото доверие в целия Европейски съюз се повиши през октомври до 101,8 пункта от 100,7 пункта през септември. През миналия месец индексът успя да се повиши над неговото важно осреднено дългосрочно ниво от 100 пункта за пръв път от юли 2011-а година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *