Икономическото доверие в еврозоната спада през септември

Икономическото доверие в еврозоната спада през септември в знак, че мерките на Европейската централна банка (ЕЦБ) за насърчаване на икономическото възстановяване изискват време, за да дадат резултати, пише Bloomberg.

Показателят за доверието сред бизнеса и потребителите намалява до 99,9 пункта през септември от 100,6 пункта през август, обяви в понеделник Европейската комисия (ЕК). Резултатите отговарят на очакванията на икономистите, като това е най-ниското ниво на индикатора от ноември 2013 г.

Членовете на ЕЦБ тази седмица ще разискват детайлите по програмата за изкупуване на активи, чиято цел е предоставянето на дългосрочни заеми и поддържането на рекордно ниски лихви за насърчаване на икономиката.

Мерките са предизвикани от лошото състояние на икономиката в еврозоната, коятоне успя да отчете растеж през второто тримесечие, докато безработицата се извисява близо до рекордни нива, а инфлацията е много по-ниска от желаното.

„Възстановяването в еврозоната е много слабо. Има вътрешни слабости в региона, които притесняват потребителите и компаниите и те отлагат наемането на служители и капиталовите си инвестиции. Ако няма търсене от страна на компаниите, растежът не върви“, коментира старши икономистът в Societe Generale Анатоли Аненков.

Доверието в индустриалния сектор намалява до –5,5 пункта от –5,3 пункта, докато показателят за строителството се покачва до –27,7 пункта от –28,4 пункта. Доверието в сектора на услугите също нараства – до 3,2 пункта през септември от 3,1 пункта през август. Потребителското доверие потвърждава предварителни данни от 22 септември за –11,4 пункта.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че икономическите данни не предвещават край на резкия спад на икономическата активност.Кредитирането отчете леко подобрение през август, докато данните за активността в секторите на услугите и промишлеността показаха най-слабия ръст досега през годината.

Междувременно инфлацията вероятно намалява до 0,3% през септември, което е най-ниското ниво от 5 години насам, показва отделно проучване. Европейската статистическа агенция „Евростат“ ще публикува официалните данни във вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *